Spánok je dôležitý pre imunitu a v noci sa nám sníva viackrát

Mnohí radi spíme a na druhý deň rozoberáme svoje sny. Páči sa nám, keď sa nám sníva niečo pekné... Milujeme ten pocit "dobre oddýchnutého" človeka. Trpieť nespavosťou je už "iná káva". Čo všetko vieme o spánku?

27.12.2016 06:00
spánok, polohy pri spaní, spiaca žena, Foto:
Sladký spánok v sladkom domove - kto by ho nemiloval?
debata (10)

Prečo vlastne musíme spať?

Spánok je nevyhnutný. Telo sa v noci regeneruje, opravuje poškodené bunky a zotavuje sa. Spracúvajú sa dojmy dňa, čo je dôležité, prechádza do dlhodobej pamäte. Spánok je dôležitý aj pre imunitný systém. Bojuje nielen s prítomnými patogénmi, ale pripravuje sa na ne aj na nasledujúci deň. Z toho dôvodu má nedostatok spánku veľa negatívnych účinkov – človek, ktorý málo spal, nevie sa sústrediť, stúpa riziko nehody. Náš mozog pracuje celkovo horšie, pamäť trpí. Kto málo spáva, je tiež náchylnejší na infekcie, z nedostatku spánku sa navyše priberá. Výsledkom nerovnováhy hormónov, ktoré riadia hlad a sýtosť, môže byť obezita.

Snívame každú noc?

Aj v prípade, že si na to nedokážeme spomenúť, faktom je, že v noci sa nám sníva viackrát. Tajomstvo „divokého zhonu v hlave“, ktorý sa odohráva v noci, ešte nie je celkom prebádané, predpokladá sa však, že sny slúžia na spracovanie udalostí dňa. Vo sne je vysoko aktívne naše emocionálne centrum, limbický systém. Vedci sa domnievajú, že cvičíme, ako sa vysporiadať s emóciami v medziľudských vzťahoch. Naše zmysly sú počas snívania rovnako aktívne. Vidíme vnútorné obrazy, počujeme zvuky. Často sa stáva, že sa do sna zahrnú aj vonkajšie podnety, ako je zvonenie alebo nutkanie ísť na záchod.

Je spánok pred polnocou najdôležitejší?

K fáze hlbokého spánku prichádza spravidla v prvých hodinách spánku častejšie, ako neskôr v noci. Tento hlboký spánok je dôležitý pre obnovu a regeneráciu organizmu. Ak sa táto fáza naruší – napríklad v dôsledku vynechania dýchania, mozog a srdce sa môžu poškodiť – znižuje sa duševná výkonnosť a koncentrácia s pozornosťou trpia. Prvé dve až štyri hodiny po zaspatí by mali byť preto nerušené, nech si telo dopraje zotavenie – je však jedno, či sú tieto hodiny po polnoci.

Čo naozaj pomáha pri nespavosti?

Do postele máme odchádzať unavení a dbať na spánkovú hygienu – pred odchodom do postele si vyhradiť čas na upokojenie. (Nesmieme ísť spať rozčúlení). Treba vypnúť smartfóny a tablety, aby modré svetlo monitora netlmilo produkciu spánkového hormónu melatonínu. Ani televízor v spálni nie je výhrou – v spálni sa má spať. Kto trpí nespavosťou, mal by sa vzdať poobedňajšieho zdriemnutia – aby bol večer naozaj unavený. Pomáha aj len ľahká večera a po 18-tej hodine žiaden šport, aby sme sa zbytočne nerozptyľovali.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #imunitný systém #spánok #regenerácia #hlad #nespavosť