Jedzte ovocie a zeleninu, budete šťastní!

Odborníci na výživu zas a znova upozorňujú na fakt, že sa v jedálničku väčšiny z nás nachádza až žalostne málo zeleniny a ovocia.

04.01.2017 06:00
ovocie, zelenina, zdravie, strava Foto:
Zeleniny viac, ovocia stačí menej.
debata

A pritom surová strava zaručí nielen štíhlosť, ale aj šťastie. Psychológovia z Veľkej Británie a Austrálie zistili, že príjem veľkého množstva zeleniny a ovocia výrazne zvyšuje pocit šťastia.

Jedno jablko denne

V prípade srdcovo-cievnych chorôb a rakoviny už na pozitívny účinok konzumácie ovocia a zeleniny poukázali mnohé štúdie. Doteraz však nebolo jasné, aký vplyv má ovocie a zelenina na pocit pohody a spokojnosti. Vedci z Veľkej Británie a Austrálie pre tento účel analyzovali dáta viac ako 12-tisíc dobrovoľníkov. Za dva roky skúmania odhalili veľké psychologické výhody zdravšieho stravovania.

Potrava pre telo a dušu

Prišli na to, že ľudia, ktorí predtým takmer vôbec alebo vôbec ovocie a zeleninu nejedli a v rámci štúdie toto množstvo zvýšili až na osem kúskov denne, zažili podobný pocit šťastia, ako pri prechode z nezamestnanosti do zamestnania. Austrálski vedci z univerzity vo Warwicku si vzali na mušku viac ako 12 tisíc dospelých jedincov a pozorovali zmeny vo vzťahu k rozpočtu, príjmu a pracovnej dynamiky. Štúdie už predtým poukázali na ochranný účinok ovocia a zeleniny vo vzťahu k chronickým chorobám, ktoré súviseli so stravou.

Silná motivácia

Autori štúdie prišli k záveru, že psychickú pohodu možno počtom porcií ovocia a zeleniny denne, zvýšiť. „Konzumácia ovocia a zeleniny pôsobí na pocit šťastia podstatne rýchlejšie ako na zdravie,“ povedal profesor Andrew Oswald, jeden z autorov štúdie. S týmito výhodami stúpa aj motivácia zdravšie sa stravovať. Automaticky týmto štýlom prijmeme menej tukov a viac balastných látok, čo má pozitívny vplyv na trávenie.

Päť porcií denne

Podľa odborníkov stačí už 600 gramov ovocia a zeleniny denne na to, aby sme zvýšili svoj pocit šťastia. Najúčinnejšie je rozdeliť túto dávku počas celého dňa po 100 gramoch, pričom dohromady sa odporúča zjesť päť porcií ovocia a zeleniny. Vzhľadom na vysoký obsah fruktózy v ovocí bohato stačia dva kúsky, v prípade zeleniny sa dávka zvyšuje na tri porcie. Keďže všetky druhy ovocia a zeleniny majú rôznu veľkosť, pomôckou je v tomto prípade hrsť – možno ju považovať za jednu porciu ovocia, či zeleniny. Zodpovedá veku a tiež telesnej výške.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #trávenie #šťastie #vláknina #fruktóza #pocit pohody