Zimná depresia, či depresia? Únava, či nespavosť?

Nedostatok slnečného svetla vedie k poklesnutej nálade. Avšak jednoduchá terapia môže priniesť úľavu.

01.02.2017 06:00
depresia, úzkosť, jeseň Foto:
Venujte pozornosť tomu, čo prežívate...
debata (2)

Cítite sa unavene, slabo a mrzuto? Môžete mať zimnú depresiu. Ide o sezónne rozladenie a jeho príčinou je ročné obdobie. Vyskytuje sa aspoň 90 kalendárnych dní a vždy v tom istom čase. Kľúčom je svetlo. Na jeseň sú dni kratšie, slnečné lúče strácajú svoju intenzitu. Preto sa vyskytuje aj menej svetla na sietnici, čo zas zas vplyv na rovnováhu hormónov v mozgu. Ako pre rakúske noviny Kleine Zeitung vysvetlil psychiater Dietmar Bayer, prostredníctvom slnečného svetla sa stimuluje produkcia sérotonínu. Ak ho je málo, stúpa potreba spánku – vďaka „rastúcej“ tme sa vyplavuje viac hormónu melatonínu, ktorý podporuje kvalitný spánok.

Čo je v norme?

„To, že sme často unavení a cítime sa bez energie, keď je vonku menej svetla, je úplne normálne,“ vraví Bayer. Telo sa podľa jeho slov prepína do zimného režimu. U niektorých ľudí to spôsobuje len nadmernú mrzutosť. Príznaky sú podobné ako pri depresii, ale líšia sa v niektorých bodoch: Kým pri sezónnej depresii je hlavným problémom únava, pri depresii nás trápi skôr nespavosť. Pri sezónnej rozladenosti priberáme, pri depresii chudneme.

Ak sa objavia príznaky, mali by sme ich najskôr skonzultovať s lekárom, pretože za zníženou energiou sa môže skrývať aj nedostatok vitamínov skupiny B, zinka alebo selénu, či infekčné ochorenia. Ak sa však toto „rozladenie“ dostaví vždy v rovnakom čase, hovoríme o sezónnej depresii.

Terapia svetlom

Keďže úhlavným nepriateľom zimnej depresie je nedostatok svetla, terapiou je práve svetlo. Existujú špeciálne aparáty, musia mať však aspoň 7–10-tisíc luxov a terapiu treba absolvovať dvakrát denne, aspoň pol hodiny. Podporíme ňou produkciu sérotonínu a náš pocit pohody stúpne. „Niekedy sú však nutné mierne antidepresíva,“ skonštatoval Bayer.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #mozog #sérotonín #únava #spánok #svetlo #nálada #zimná depresia