Čo pomáha proti poteniu v nervozite?

Srdce preteká, vnútorný pokoj sa s nami lúči, začíname sa potiť - pri nervozite nič nezvyčajné.

03.04.2017 06:00
potenie - mokrý - zápach - únava - práca -... Foto:
Potenie býva občas aj príznakom nejakého zdravotného problému.
debata

Nič to nemení na tom, že veľa ľudí považuje túto telesnú reakciu za mimoriadne nepríjemnú. Potenie s nervozitou síce chodia ruka v ruke, za potením sa však môže skrývať oveľa viac príčin.

Prečo sa vlastne potíme

Potenie, či už z nervozity alebo v bežnom živote, je úplne prirodzené. Najmä pri horúčavách alebo telesnej aktivite telo produkuje vlhkosť, čo má jednoduchý dôvod, slúži k regulácii telesnej teploty. V tomto prípade sú kvapky potu dokonca nutné, inak hrozí, že by sa telo prehrievalo. Existuje však mnoho ďalších dôvodov, prečo sa potíme. Vysokokalorické jedlá alebo alkohol stimulujú metabolizmus, čo spôsobuje stúpanie telesnej teploty. Telo sa snaží o rovnováhu, a preto produkuje pot – a to je tiež dobré. Iné je to v prípade, ak potenie sprevádza nervozitu. Hoci sa nám zdá, že sme pokojní a vôbec sme nejedli, naše dlane alebo ramená sú vlhké. Tento studený pot spočíva v tom, že nepríjemné pocity, hnev alebo úzkosť, stimulujú produkciu stresových hormónov. Vnútorný nepokoj vyčerpáva nervy a zabezpečuje produkciu potu – je to nepríjemné, ale nič nezvyčajné.

Nadmerné potenie

V niektorých prípadoch môže potenie pri nervozite alebo v iných situáciách prešvihnúť normálnu úroveň. Lekári v takýchto prípadoch hovoria o hyperhidróze (nadmernom potení). Typickými príznakmi sú potenie hlavne počas dňa, len zriedka v noci. Príčiny môžu byť psychického charakteru, niekedy sa dokonca ťažkosti objavia bez zjavného dôvodu. Obzvlášť problematické to je vtedy, keď sa potenie prejavuje aj na čele, dlaniach, v podpazuší alebo na chodidlách. Títo ľudia sa izolujú, vyhýbajú sa kontaktom s druhými, v snahe vyhnúť sa stresovým situáciám. Tento problém treba riešiť, nie je kozmetický.

Tieto kroky môžu pomôcť

Ak potenie vzniká prevažne z nervozity, často sú na vine stresové hormóny. Užitočné môžu byť potom všetky opatrenia, ktoré upokoja nervový systém a postarajú sa o to, aby dotyčný pristupoval k záťažovým situáciám pokojne. Sú na to rôzne relaxačné metódy. Funguje autogénny tréning, meditácia, joga, tajči alebo čikung – poskytujú vnútorný, trvalý pokoj. Aj psychoterapia sľubuje pomoc, ale je spojená s dlhým procesom. Najskôr sa musia odhaliť príčiny vnútorného pnutia, aby ich mohol psychoterapeut spolu s pacientom v ďalšom kroku odstrániť.

Návšteva lekára nutná

Ak všetky tieto metódy zlyhali, treba príčinu objasniť medicínsky. V zriedkavých prípadoch sa môže za extrémnym potením pri nervozite alebo vôbec v bežných situáciách, skrývať ochorenie alebo iný fyzický stres. Do úvahy pripadá:

Endokrinné alebo metabolické ochorenie
Zvýšená funkcia štítnej žľazy
Menopauza
Cukrovka
Zápal v tele
Cirhóza pečene
Parkinsonova choroba
Nádor, rakovina

Netreba však podliehať panike. Ak je potenie spojené s nervozitou, je vysoká pravdepodobnosť, že spúšťačom je práve emočný stres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #stres #nervozita #hnev #metabolizmus #potenie #vnútorný pokoj