Ľudia si sami ničia duševné zdravie. A pritom stačí tak málo, aby sme boli šťastní

Dramatické a stresujúce zážitky v nás často zanechávajú smútok a vyvolávajú otras, ale aj všedná rutina a spôsob myslenia majú na našu náladu značné dopady.

18.04.2017 15:57
debata

Zlé návyky, ako je skracovanie doby spánku, prílišná konzumácia alkoholu alebo výčitky môžu podlomiť naše duševné zdravie a viesť ku kríze, depresiám a stavom úzkosti.

Našťastie sa ale niektorým týmto nástrahám alebo zlým návykom môžeme vyhnúť, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Pohyb na zlepšenie nálady

Škodiť môže nedostatok fyzickej námahy. Fyzická aktivita má kľúčovú úlohu pri udržiavaní dobrého psychického stavu a prispieva k zmierňovaniu príznakov depresie a úzkosti. Pravidelné cvičenie má pozitívny vplyv na aktívne chemické látky v mozgu a na hormóny, ktoré regulujú náladu, a môže obnoviť sebadôveru.

Na začiatku skúste chodiť denne 15 až 20 minút. Štúdie preukázali, že aj malá dávka fyzickej aktivity je spojená so zlepšením nálady.

Zdrojom psychického nepokoja môže byť aj neporiadok v domácnosti. Bolo preukázané, že neporiadok je spojený s depresiou, úzkosťou a naberaním na váhe. Ak ste nejakú vec v uplynulých 12 mesiacoch nepotrebovali, dajte ju preč.

Zážitky nad vlastníctvo

Namiesto toho, aby ste vynakladali peniaze na hromadenie vecí, zájdite si na dobrú večeru alebo choďte na dovolenku. Výskumy ukázali, že pekné zážitky prinášajú viac radosti než vlastníctva predmetov.

Kto prežil bezsennú noc, pozná nepríjemné pocity, ktoré sa ho nasledujúci deň zmocňujú. Ak sa nedostatok spánku stane chronickým, narastá nebezpečenstvo vzniku depresií a úzkosti. Obmedzte preto niekoľko hodín pred spánkom konzumácii kofeínu a alkoholu.

Dôležité je tiež vypnúť televíziu, počítač, tablet a mobil, pretože modré svetlo, ktoré z nich vychádza, znižuje vylučovanie melatonínu a môže narušiť biologický rytmus.

Neporovnávať sa

Nebezpečné je tiež začať porovnávať vlastný príjem a majetok s tým, čo majú ostatní. „Je to jeden z dôvodov, prečo Američania nie sú tak šťastní ako ľudia z iných krajín,“ uvádza psychológ z Montefiore Medical Center v New Yorku Dawn Buse.

Sústreďte sa radšej na to, že budete vďační za to, čo máte. Štúdie ukázali, že jednoduché cvičenia – ako je písanie „denníku vďačnosti“ alebo listu drahej osobe – vedú k uspokojeniu, optimizmu a šťastiu.

Naučte sa tiež zvládať neustále sa vracajúce negatívne myšlienky. Pomáha hlboké dýchanie a meditácie. Tiež zlosť a frustrácia, normálna reakcia na ťažkosti života, sa môžu obrátiť proti nám.

Práca 11 hodín denne

Rôzne štúdie preukázali, že potláčaný hnev je spojený so vznikom depresií. Negatívne emócie je dôležité ventilovať, ale vhodným spôsobom. Ak dokážete oznámiť svoj hnev asertívne a pokojne, budete sa cítiť lepšie.

Ak príliš pracujeme, sme viac stresovaní a zvyšujeme si tak riziko vzniku psychických problémov. Štúdia vykonaná na úradníkoch v Británii ukázala, že keď niekto pracuje viac ako 11 hodín denne, zvyšuje sa u neho viac ako dvojnásobne riziko depresie. Myslite na svoje priority a venujte vyhradený čas rodine, priateľom a koníčkom.

Škodlivé je aj to, keď je človek zavretý doma alebo v kancelárii. Pripravuje nás to o kľúčové prvky ovplyvňujúce duševné zdravie, ako je vitamín D, ktorý telo produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu. Bolo preukázané, že vitamín D chráni proti depresii.

Príroda, úsmev, cesta

Dobre ale na naše podvedomie pôsobí príroda všeobecne. Nedávna štúdia ukázala, že ten, kto sa prechádza v parku je pokojnejší a menej frustrovaní než človek, ktorý si vyjde do chaotických mestských ulíc.

Vyhýbajte sa sociálnej izolácii a pocitu samoty. Škodlivé je takisto byť perfekcionistov.

Neustále úsilie o vysoký štandard je cestou ku sklamaniu a nízkej sebadôvere. Usilujte naopak o to, čo experti na duševné zdravie nazývajú „zdravým úsilím“. To znamená vytýčiť si dosiahnuteľných cieľov, prijať chyby a predovšetkým radovať sa z cesty, nielen z cieľa.

A snažte sa usmievať. Je dokázané, že úsmev je nákazlivý a má pozitívne účinky na náladu.

debata chyba
Viac na túto tému: #duša #duševné zdravie