Poznáte niekoho so syndrómom vyhorenia? Toto môžete spraviť

Syndróm vyhorenia je známejší pod anglickým výrazom burnout syndrome a podozrenie majú skôr príbuzný, ako človek, ktorý "horí". Odborníčka radí, čo v takýchto prípadoch robiť.

15.05.2017 06:00
vyhorenie, práca, burnout, depresia, stres Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Je hrozné, keď sa ako blízky človek musíte prizerať na to, ako sa vám váš milovaný človek mení pred očami, ako s ním začínate strácať kontakt,“ povedala mentálna trénerka Silvia Breier pre rakúsky časopis Woman. Vysvetlila tiež, ako sa tento syndróm rozvíja a ako s dotyčným pracovať, ako mu pomôcť.

Od prvej po poslednú fázu

Začína sa to tým, že najskôr ľudia ukazujú zvýšené nasadenie (fáza 1–2), potom zatláčajú vlastné potreby – napríklad, menej času trávia so svojimi blízkymi, čo zakaždým vedie ku konfliktom (fáza 3–6). Postihnutý týmto syndrómom sa zvykne stiahnuť, lebo potrebuje energiu pre seba, ale aj preto, že sa cíti nepochopený. Zachádza to až tak ďaleko, že sa izoluje od svojich emócií a pocitov, aby dokázal fungovať (fáza 7–9). Ostáva pocit prázdnoty, depresie alebo dokonca úplný kolaps, v niektorých prípadoch dochádza až k samovražde (fáza 10–12).

Tipy, ako pomôcť

Ak poznáte niekoho, koho sa tento syndróm vyhorenia týka, tu sú tipy, ako mu pomôcť.

1.

Ostaňte v kontakte. Rozprávajte s dotyčným o svojom podozrení. Hoci je to ťažké, ale dobrý vzťah znesie úprimnosť. Popíšte zmeny v správaní, ktoré uňho vnímate, bez toho, aby ste ho obviňovali. Vyjadrite svoje obavy.

2.

Počúvajte, keď vám dotyčný rozpráva o svojich pocitoch a nepokúšajte sa hneď prísť s riešením. Pýtajte sa, ak vám je niečo nejasné a pokúste sa pochopiť jeho myšlienkové pochody.

3.

Ak je dôvodom vyhorenia preťaženie, skúmajte spoločne, ako to môžete zmeniť. Podpora tiež znamená odporučiť dotyčnému poradenské služby. Povzbuďte ho, aby hľadal o svojom probléme viac informácií, pomôžte mu pri hľadaní odbornej pomoci. Čím skôr k tomuto kroku pristúpi, tým viac utrpenia ušetrí. Čím skôr, tým väčšia šanca na úspech.

4.

Ukazujte dotyčnému krásne momenty v každodennom živote. Upozorňujte ho na to, že stále existujú. Môže ísť o čvrlikanie vtákov, spoločné prechádzky, kde môže prísť na iné myšlienky. Pokojne prejdite aj do hravej formy – zahrajte si spolu hru, ktorú ste naposledy hrali niekedy dávno v detstve. Hry v dospelosti zostrujú vnímanie a predovšetkým sa postarajú o zábavu.

5.

Diskutujte o piatich zmysloch. Vzhľadom na to, že v určitom štádiu sa postihnutí uzavrú do seba a nie sú schopní viac cítiť, je dôležité, aby sme ich znova priviedli k chuti či k vôni…

6.

Pomáha pohyb, napríklad vo dvojici – odbúrava stres a umožňuje tráviť čas spolu. Spolu ste aj v prípade, ak vedľa seba len ležíte na gauči, alebo si pospíte.

7.

Nezabúdajte na seba! Vaša láska či veľmi blízka osoba vás teraz stojí veľa energie, ktorú musíte niekde načerpať. Hľadajte možnosti, kde by ste znova „nabili svoje baterky“, aby ste mohli ďalej fungovať. V niektorých prípadoch pomôže nestranná osoba lepšie.

8.

Súciťte, ale netrpte. Empatia je jedna úžasná vlastnosť, ale zas a znova si pripomínajte, že ste tu len v úlohe pozorovateľa.

9.

Stav utrpenia môže ukončiť len ten, kto sa v ňom nachádza. Nezabúdajte, že nemôžete zachraňovať toho, kto vám to neumožňuje. Môžete preňho urobiť to najlepšie, čo viete a ukázať mu, aké má možnosti. Keď to nestačí, nemusíte mať výčitky svedomia. Urobili ste, čo bolo vo vašich silách.

Nebrať na ľahkú váhu

Vyhorenie nie je nič, za čo by sme sa mali hanbiť, ale tiež nič, čo by sme mali brať na ľahkú váhu. Príliš často sú následky fatálne. Na druhej strane veľa ľudí hovorí o tom, že burn-out prekonali a že im táto skúsenosť pozitívne zmenila život. Život a tiež vzťahy sú potom častokrát iné, čo je však na tom dobré – sú oveľa intenzívnejšie a stabilnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #emócie #samovražda #vyhorenie #obava #súcit #burn-out