Úspešní zo sveta biznisu a internetu radia, ako zvládať stres

Život každodenne prináša množstvo situácii, ktoré nás nútia čeliť dávke stresu. Stres produkuje ďalší stres, až sa zdajú problémy neriešiteľné. Ako sa tomuto začarovanému kruhu vyhnúť, vedia šéfovia najväčších svetových podnikov.

27.06.2017 14:00
stres, notebook, laptop, žena, bolesť, hlava,... Foto:
Stanovte si jasný harmonogram a riaďte sa ním. Tým sa dá vyhnúť stresu z nečakaného.
debata (2)

Zastávajú vysoké riadiace posty, ktoré sú s množstvom stresu nevyhnutne spojené. Stres môže byť hnacou silou, posúvajúcou dopredu pri riešení problémov, ale vo veľkej miere môže byť aj strojcom mnohých ochorení. Preto môžu byť techniky na zvládnutie od tých, ktorí s ním úspešne bojujú, užitočné.

Bill Gates, spoluzakladateľ Microsoftu, si každý večer pred spaním aspoň hodinu číta knihu. To mu podľa jeho slov pomáha zabudnúť na stres z každodenných starostí. Riadi sa aj radou Warrana Buffetta, jedného z najúspešnejších investorov na svete, myslieť na jednoduché veci, ktoré majú zmysel. Ďalšou technikou na uvoľnenie stresu, ktorú Buffett praktikuje, je hra na hudobný nástroj, v jeho prípade na ukulele. Venovanie sa nejakému koníčku či spomínanému hraniu na hudobný nástroj pomáha odreagovať sa a nemyslieť na problémy.

Riaditeľka Facebooku Sheryl Sandbergová radí vypnúť si mobil pred spaním. Tak ju neláka kontrolovať si sociálne siete a môže sa v pokoji vyspať. „Nerušený spánok mi dovoľuje ľahšie čeliť stresovým situáciám,“ vysvetlila Sandbergová. Dostatok kvalitného spánku je nevyhnutný na úspešné zvládanie všetkého, čo deň prinesie.

Pozitívne nastavenie mysle odporúčajú generálny riaditeľ Applu Tim Cook, ktorý navrhuje ignorovať cynikov a riaditeľ Tesly Elon Tusk, podľa ktorého sa nesmieme riadiť strachom, ani sa báť zlyhania. Pri zvládaní stresu podľa zakladateľa portálu Amazon Jeffa Bezosa pomôže usmiať sa a identifikovať problém. „Stres vzniká najmä z nečinnosti. To, že problému čelíme, znižuje napätia, ktoré by mohol spôsobiť,“ radí Bezos.

Spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey radí stanoviť si jasný harmonogram a riadiť sa ním. Tým sa dá vyhnúť stresu z nečakaného a tiež stresu navyše, ktorý by vznikol ak sa na nejakú povinnosť zabudne. Dorsey tiež radí behať, pričom šport je jednou z overených techník, ako si prečistiť myšlienky a zlepšiť náladu.

Výkonná riaditeľka Youtube Susun Wojcicková považuje za najlepší únik od stresu trávenie času s rodinou. Zverenie sa najbližším s problémom, ktorý stres spôsobuje a pohľad z inej perspektívy môže pomôcť pri riešení ťažkých situácií.

Prvým krokom, ako zvládnuť stres je vždy určiť si presne, čo ho spôsobuje, až potom sa ho dá úspešne riešiť. So stresom sa dá vyrovnať pomocou dvoch spôsobov: emocionálnym a zameraným na riešenie problému. Čo sa týka emocionálneho prístupu, na problém sa dá pozrieť s humorom, zamyslieť sa nad jeho dlhodobým významom, niekomu sa zdôveriť alebo snažiť sa prijať situáciu takú, aká je. V rámci snaženia sa o vyriešenie problém sa môže navrhnúť plán, ako situáciu zvládať, určiť rôzne možnosti riešenia alebo urobiť zmeny, ktoré budú viesť k vyriešeniu problému.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #pracovný stres