Rozmláťte chladničku palicou a zaženiete stres

Rozbite taniere, rozsekajte chladničku alebo mikrovlnnú rúru bejzbalovou palicou a pocítite uvoľnenie. Vo Francúzsku existuje spoločnosť, ktorá v spolupráci so sofroložkou ponúka záujemcom možnosť týmto spôsobom bojovať proti stresu a každodennej frustrácii, píše agentúra AFP.

28.07.2017 06:00
zúrivosť, zlosť, napätie, stres, panvica Foto:
Keď ľudia niečo rozbijú, cítia sa uvoľnene, tvrdia odborníci.
debata

„Len raz som niečo rozbila, bol to tanier,“ hovorí Elora Towlsonová. Rozhodným krokom pristupuje vybavená motorkársku helmou a rukavicami k „zóne hodu“, zabezpečenému boxu v jednej sťahovacej a vypratávacej firme v Noyal-Châtillon-sur-Seiche v Bretónsku na západe Francúzska. „Som zvedavá, či sa mi podarí prekonať moju nesmelosť,“ vysvetľuje.

Povzbudená sofroložkou (zaoberajúca sa interakciou intelektu, citu a telesnosťou človeka) a šiestimi ďalšími účastníkmi roztĺka golfovou palicou sklenené fľaše na tisíce kúskov. „Je to zároveň zábava a terapia, ľudia sem môžu prichádzať, aby sa pobavili alebo rozmlátili rôzne predmety. V tejto dielni môžu ventilovať svoje pocity, vypudiť zo seba napätie a hnev, ktoré sa v človeku stále hromadia. Keď ľudia predmety rozbijú, cítia sa uvoľnene,“ tvrdí Jennifer Le Guenová, sofroložka, ktorá priviezla túto koncepciu z Japonska.

Táto myšlienka si už našla svojich priaznivcov v Spojených štátoch a vo Francúzsku sú podobné zariadenia ešte v Paríži a v Lyone. Tak ako seansa, ktorá trvá hodinu a pol až dve, pokračuje, začína vládnuť tímový duch, rany sú uvoľnenejšie, ľudia vykrikujú a v boxe sa za zvukov rockovej hudby hromadia úlomky všetkého druhu. „Začíname od sklenených fliaš cez riad a nakoniec príde na rad nejaký ten elektrický spotrebič. Končíme seansami sofrológie, aby sa ľudia dostatočne uvoľnili,“ opisuje Jennifer Le Guenová, špecializujúca sa na zvládanie stresu.

Každý účastník si vyberie 15 predmetov pochádzajúcich z odvozu nepotrebných vecí a určených na likvidáciu, ktoré zváža bretónska firma Déménage-moi. Než účastníci začnú hádzať misky, popolníky alebo čajové kanvice proti múru, napíšu na ne to, čo ich trápi.

Elorina matka Jany Towlsonová bez váhania vrhá tanier s nápisom „dôchodok“, iní na riad diskrétne píšu meno bývalej lásky. „Keď hádžem nejaký predmet, som uvoľnená a cítim sa príjemne. Nie je to uspokojenie z násilníctva, ale skôr sa uvoľňujem vnútri,“ hovorí.

Clémence prišla so svojím priateľom Gaelom, aby si vyskúšala, ako terapia funguje. Teraz je účasť na seansu zadarmo, ale v najbližších týždňoch budú účastníci už platiť 50 až 70 eur. „Zaplavuje ma stres a otravuje mi život,“ pripúšťa mladá žena. Obaja vybavení palicami sa púšťajú do chladničky. „Nemal som o tom vysokú mienku, ale už skutočnosť, že vydávam všetky svoje sily, mi umožňuje niečoho sa zbaviť. Robí mi to dobre,“ priznáva Gael. Aj Elora je vyčerpaná. „Bolo to veľmi príjemné, ale náročné. Keď som sem prišla, nedokázala som si predstaviť, že rozmlátim chladničku, ale teraz mám chuť začať znova!“ usmieva sa.

debata chyba
Viac na túto tému: #terapia #stres #frustrácia