Osamelosť zvyšuje úmrtnosť viac, ako obezita

Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú životnosť. Žiaľ, osamelosť a izolácia k nim patria rovnako ako obezita a nedostatok pohybu.

14.08.2017 06:00
smútok, depresia, samota Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Otázka, ktorou sa dnes zaoberajú vedci, je, či sme vďaka sociálnym médiám izolovaní, alebo naopak, nás akýmsi spôsobom predsa len spájajú.

Sociálne väzby sú základnou ľudskou potrebou

Tí, ktorí tej väzbe veria, čiže sme aj online veľmi sociálni jedinci, trvajú na tom, že tendencia k sociálnej izolácii nemá nevyhnutne niečo do činenia s internetom. Na skutočne relevantné výsledky si ešte budeme musieť počkať, ale jedno je isté: západná spoločnosť smeruje k osamelosti čoraz viac. Ešte väčšmi však šokuje fakt, že osamelosť a izolácia zreteľne zvyšujú smrteľnosť – a stihli už dokonca predbehnúť aj taký závažný faktor, akým je obezita.

Počet single a bezdetných narastá

V štúdii, zverejnenej v odbornom časopise Plos Medicine, prišli vedci k záveru, že samota má vplyv na dĺžku života. Veľa ľudí žije osamelo, narastá počet single a bezdetných. Dôvod silného vplyvu izolácie na dĺžku života vidia vedci v sociálnej prepojenosti – tá by sa ako základná životná potreba nemala podceňovať.

Epidémia osamelosti postihuje veľa krajín

V skutočnosti je to tak, že ľudia so silným sociálnym vzťahom žijú o 50 percent dlhšie ako jedinci v „izolácii“. Izolácia a samota zvyšujú úmrtnosť až o 26 až 32 percent. A to je oveľa viac, ako obezita alebo nedostatok pohybu.

Znie to jednoducho…

Bojovať proti epidémii osamelosti je ťažké. Vedci navrhujú kolektívne opatrenia ako je vzdelávanie na školách. Napriek tomu musia aj jednotliví ľudia vždy a znova pracovať na sociálnych väzbách, čo žiaľ, nie je také jednoduché, ako to znie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #osamelosť #izolácia #Smrteľnosť #životnosť #sociálna väzba