Meditácia v každodennom živote

S týmito troma SOS tipmi nájdete v bežnom dni trochu pokoja.

28.09.2017 06:00
meditácia, lúka, les, relax Foto:
Ilustračné foto.
debata

Brušné dýchanie: Nájdite svoj vnútorný stred

Berte vážne svoje dýchanie. Dýchajte pomaly a „dôkladne“. Nadýchnite sa a vydýchnite. A znova. Sledujte, kam prúdi váš dych – ktorá oblasť tela sa dôsledkom vášho dýchania pohybuje? Teraz vdychujte hlboko, kým sa vaša brušná stena nepohne a znova neklesne. Poveďte dych až po pupok, zadržte ho na päť sekúnd a potom vzduch pomaly uvoľňujte. Váš nervový systém sa uvoľní a s každým dychom k vám potečie pokoj a sila.

Pozornosť k nohám: Zapustite korene

Či už sa tlačíte v električke, ste zapálená do práce, alebo sa ponáhľate na pracovné stretnutie: Toto malé cvičenie pomôže znova uzemniť sa. Zamerajte sa na nohy. Sú vaše chodidlá studené, teplé alebo vás bolia? Vnímajte kontakt chodidiel so zemou, nájdite pevné miesto. Potom presuňte svoju váhu viac na päty, následne na brušká chodidiel a na koniec na prsty. Istota, že máme pevnú pôdu pod nohami má utišujúci a posilňujúci účinok na myseľ.

Vnútorné oko: Obráťte pohľad dovnútra

Každý to pozná: Ak sa príliš sústredíme, sme vyčerpaní alebo napätí, stiahneme zavreté oči k sebe, čo môže viesť k bolestiam hlavy. Tu pomôže na chvíľu oči zavrieť a pozerať sa miestom medzi obočím. V tomto prípade hovoríme aj o treťom oku. Skúste nazrieť na svoje čelo zozadu. Dýchajte hlboko a pozorujte svoje myšlienky, farby, formy alebo dokonca zvuky. Zamerať sa na tretie oko uvoľňuje svaly, znižuje stres, pohľad sa stáva jasným. Mimochodom, čím častejšie tieto cvičenia počas bežného dňa praktizujeme, tým budeme „trénovanejší“ a tým rýchlejšie nájdeme pokoj. Bez ohľadu na to, aký hektický deň nás čaká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #meditácia #pokoj #dýchanie #chodidlá #myseľ #hektika