Toto je rebríček piatich najnávykovejších látok

Vedci určili rebríček piatich substancií, od ktorých sú ľudia najviac závislí.

31.10.2017 06:00
cigareta, fajčenie, nikotín, dym, popolník Foto:
Nikotín skončil na treťom mieste.
debata (11)

Heroín

Považuje sa za nebezpečnú látku, ktorá spôsobuje najväčšiu závislosť, v zozname obsadila prvú priečku. V mozgu sa heroín mení na morfín. Ten viaže molekuly na bunky, ktoré ovplyvňujú, ako vnímame bolesť či odmenu. Negatívne pocity (strach, starosti, úzkosť) pod jej vplyvom ustúpia, vyvolaná je obrovská eufória. Predávkovanie je smrteľné, veľká dávka heroínu spôsobí spomalenie či zastavenie dýchania.

Kokaín

Len pár sekúnd po užití sa mozog doslova zaplaví dopamínom. To, že je tento pocit hlbokej spokojnosti taký silný, dokázali aj laboratórne myši – kokaínu dávali prednosť pred svojím žrádlom, až kým nezdochli od hladu. Nebezpečná droga účinkuje priamo v pamäťovom centre nášho mozgu – čo vysvetľuje, prečo je taká návyková. Takmer 21 percent ľudí, ktorí túto drogu vyskúšali, ostali od nej závislí. Dlhodobá konzumácia môže viesť k strate čuchu, paranoji, nazálnemu krvácaniu či problémom pri prehĺtaní.

Nikotín

Je hlavnou zložkou tabaku, pôsobí na takzvané nikotínové receptory v mozgu. Po užití sa prepravuje cez pľúca priamo do mozgu, kde v priebehu desiatich sekúnd vyvolá pocit pokoja a spokojnosti. Spôsobuje rôzne fyziologické procesy, pričom hlavný účinok je pravdepodobne sprostredkovaný dopamínom. Dopamín sa vyplavuje pri jedení, pití alebo aj pri sexe. Aj keď prvé cigarety nechutia – telo si na spracovanie látky rýchlo zvykne a keď ju človek znova vysadí, reaguje abstinenčnými príznakmi. Konzumáciou nikotínu sa poškodzujú pľúca a srdce.

Barbituráty

Barbituráty, ktoré sa podávajú pri úzkosti alebo poruchách spánku, blokujú niektoré chemické reakcie v mozgu a majú tlmivý účinok na nervovú sústavu. V malých množstvách pôsobia euforicky, pri vysokých dávkach však môžu zapríčiniť smrť. Riziko fyzickej a psychickej závislosti je veľké – pri náhlom vysadení prostriedku dochádza k nepokoju a pocitom strachu.

Alkohol

Pohár vína vo večerných hodinách sa postará o dobrú náladu, pretože alkohol zvyšuje produkciu endorfínov v mozgu. V mozgoch silných pijanov objavili vedci niečo úžasné: Čím viac endorfínov sa nachádzalo v ich orbitofrontálnej kôre, tým silnejšie pôsobil systém odmeňovania.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #závislosť #úzkosť #odmena #Dopamín #morfín #eufória