Zimná depresia. Čo s ňou, ak nás prepadne?

Naša myseľ je čierna ako zimné dni, kedy na nič nemáme chuť. Ako jej predísť a čo pomôže, ak nás prepadne?

04.12.2017 06:00
prechádzka, zima Foto:
Svetlo je alfou a omegou pri liečbe depresií.
debata (1)

Zimná depresia nie je módny výstrelok, ale skutočný zdravotný problém. Odborne sa nazýva SAD (Seasonal Affective Disorder) a spôsobuje ju nedostatok slnečného žiarenia. To potrebujeme pre produkciu hormónu šťastia, tzv. sérotonínu. Keď sú dni tmavšie, produkujeme menej hormónu šťastia a tým pádom sme aj horšie naladení.

Ako ju spoznať

Ak si chcete na sebe otestovať, či zimnou depresiou trpíte, pozor na tieto príznaky. Nemali by trvať dlhšie ako dva týždne:

Apatia
Strata záujmu
Znechutenie
Podráždenosť
Poruchy koncentrácie
Zanedbávanie sociálnych kontaktov
Únava
Vlčí hlad (táto depresia sa od ostatných druhov líši tým, že nám „extrémne chutí“ a najviac zo všetkého preferujeme sacharidy a jednoduché cukry. (Zajedáme smútok a všetky ostatné negatívne pocity).

Ako jej predísť?

Tankujte slnečné lúče
Ak patríte k „ohrozeným druhom“, dbajte o to, aby ste aspoň hodinu denne strávili na čerstvom vzduchu. Aj pri zatiahnutej oblohe je intenzita svetla dostatočná na to, aby prešla do mozgu a uviedla do pohybu dôležité hormonálne aktivity. Podľa mnohých odborníkov je denná potreba svetla najdôležitejším opatrením v boji proti depresii.

Pohyb
Druhá možnosť, ako predísť zimnej depresii, je jednoznačne šport. Pohyb totižto „postrčí“ produkciu hormónov, takže produkujeme viac sérotonínu, ktorý sa označuje ako „hormón šťastia“. Nie je potrebný žiaden maratón, celkom postačí 30 minút pohybu denne.

Odmeňte sa
Choďte na masáž, doprajte si popoludnie iba pre seba. Vyberte sa zaplávať si alebo blúdiť len tak po obchodoch. Hocičo, čo vám urobí radosť. Doprajte si z času na čas takéto drobné potešenie!

Kedy k lekárovi?

Ak máte pocit, že svoju depresiu nezvládnete ani vďaka navrhovaným metódam, lekár by mal zistiť, či ide o sezónnu depresiu, alebo inú formu depresie. Často sa predpisuje terapia svetlom. Umelé svetlo, ktoré je podobné slnečnému žiareniu, môže ovplyvniť pochmúrne nálady. Do istej miery môžu pomôcť aj medikamentózna liečba.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #mozog #sérotonín #únava #nálada #zimná depresia