Čo môže naznačovať neustále studený nos?

Trápi vás pravidelne studený nos, aj keď vonku práve nie je zima? "Ľadový" konček nosa môže poukazovať aj na niečo iné.

31.01.2018 06:00
nos - prechladnutie - nádcha Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stále studenší nos

Samozrejme, mať ľadový nos po zimnej prechádzke je úplne normálne. Ale keď máte stále studený nos, hoci teploty nie sú mínusové, môže to znamenať aj niečo celkom iné. Napríklad poukazovať na psychické vyčerpanie. Znie to síce poriadne zvláštne, ale naznačili to výsledky experimentu britských neurológov. Vďaka štrnástim dobrovoľníkom zistili, že zvyšovaním duševného vypätia mali stále studenší nos.

Mimoriadne výrazná súvislosť

Vedci z univerzity v Nottinghame použili zobrazovacie kamery a skenovali mozgové vlny dobrovoľníkov, pretože boli potrebné na riešenie rôznych komplexných hádaniek. Skutočne teplota nosa korelovala s mentálnym stresom. „Očakávali sme, že duševné výzvy povedú k fyziologickým zmenám,“ povedal autor štúdie, doktor Alastair Campbell Ritchie. „Ale priama súvislosť medzi pracovnou záťažou a teplotou nosa bola mimoriadne výrazná,“ dodal.

Je preťaženie merateľné?

Aj keď by sme tomu nechceli veriť, experiment má seriózne pozadie. Pretože pokles teploty na špičke nosa bol zaznamenaný skôr, ako si účastníci testu priznali, že sú preťažení. V budúcnosti by napríklad vďaka tepelným zobrazovacím kamerám mohli v lietadlách sledovať, či piloti majú duševnú kapacitu po náročnom dlhom lete, alebo je čas na prestávku a teda zmenu v kokpite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #studený nos #psychické vyčerpanie