Zabojujte proti depresii (aj) správnou výživou

Depresie sa, pravdaže, nedajú vyliečiť len vhodnou stravou. Pravdou však ostáva, že prospieva pri zotavovaní.

06.02.2018 06:00
smútok, depresia, samota Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Za depresívnymi stavmi sa môže skrývať veľa dôvodov. V mnohých prípadoch sú hormonálne. Ale bez ohľadu na to, čo bolo hlavnou príčinou (spúšťačom), zdravá a vyvážená strava bez cukru pomáha udržať konštantnú náladu. Neurotransmitery kontrolujú našu náladu a sú zodpovedné aj za súvislosť medzi našou výživou a náladou. Keďže zlá výživa umožňuje vytvoriť nerovnováhu medzi neurotransmitermi, môže spôsobiť výkyvy nálad. Vysoko spracované a sladké potraviny sú pre naše telo jedom, kým čerstvé ovocie, zelenina, chudé mäso a zdravé tuky práve naopak, povedzme „zlatom“.

Toto je zoznam zdravých potravín, ktoré treba zaradiť do jedálnička:

Ovocie a zelenina

Konzumáciou ovocia a zeleniny prijímame živiny, ktoré podporujú stabilnú a konštantnú náladu. Druhy ovocia a zeleniny, bohaté na kyselinu listovú, podporujú metabolické procesy v mozgu. Niektoré štúdie dokonca ukázali, že nedostatok folátov môže spôsobiť depresie. V prípade stresu je vhodné konzumovať potraviny, bohaté na antioxidanty. Potraviny s kyselinou listovou: špenát, špargľa, avokádo, cvikla a brokolica. Potraviny s antioxidantmi: čučoriedky, goji, černice, brusnice a artičoky.

Proteíny

Podporujú nielen naše neurologické funkcie, ale sú zodpovedné aj za našu hormonálnu rovnováhu. Aminokyseliny v bielkovinách podporujú mnohé telesné procesy. Nízkoproteínová strava spôsobuje únavu, náladovosť a oslabuje imunitný systém. Vhodné potraviny: Šošovica, voľne žijúce ryby, kuracie mäso, čierna fazuľa, jogurt, vajcia z voľného výbehu a surový syr.

Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú mozgu, aby správne fungoval, podporujú komunikáciu a znižujú zápal. Vhodné potraviny: Losos, makrela, sleď, vlašské orechy, chia a ľanové semienka a vaječný žĺtok.

Zdravé tuky

Podporujú našu náladu, lebo obsahujú minerály a vitamíny, navyše pomáhajú pri prevencii poškodenia v dôsledku voľných radikálov v súvislosti s depresiami. Nie všetky tuky sú rovnaké. Výskum ukázal, že transmastné kyseliny ako hydrogenované oleje môžu riziko depresie zvýšiť, zdravé oleje naopak. Vhodné potraviny: Avokádo, kokosový olej, olivový olej a omega-3 mastné kyseliny, orechy, ľanové semienka.

Probiotiká

Potraviny, bohaté na probiotiká, obsahujú dobré baktérie, ktoré pomáhajú vyvážiť v našich črevách tie zlé. Tieto potraviny nám dodajú viac energie, podporujú kognitívne funkcie mozgu a duševnú pohodu, najmä ak hovoríme o depresiách a výkyvoch nálad. Vhodné potraviny: Jogurt, kombucha, miso, surový syr a fermentovaná zelenina.

Adaptogénne bylinky

Často sa používajú na vyrovnávanie stresových hormónov a uvoľňovanie nervového systému, tým, že v tele znižujú hladinu kortizolu. Predovšetkým rozchodnica ružová je zodpovedná za neurotransmitery ako sérotonín a dopamín, ktoré sa spájajú so zlepšením nálady. Vitánia spavá zas bojuje proti stresu, znižuje strach a depresie a stará sa o hormonálnu rovnováhu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #únava #stres #kyselina listová #nálada #kortizol