Šesť tipov proti jarnej únave

Prechod zo zimy do jari je pre naše telo neskutočne vyčerpávajúci. Pretože kým je chladno, nachádzame sa v zimnom režime. Naša telesná teplota klesá, krvný tlak sa zvyšuje a tvoríme viac spánkového hormónu melatonínu ako hormónu šťastia sérotonínu.

26.03.2018 06:00
nohy, chôdza, lúka, prechádzka, turistika Foto:
Pomáha čerstvý vzduch, aj pohyb.
debata

Ako dlho trvá jarná únava?

S príchodom jari sa musí naše telo preorientovať – a to ho vyčerpáva. Kým sa obnoví metabolizmus a hormóny, sme jednoducho neskutočne unavení. Môže to trvať aj štyri týždne. Žiaľ, každým pribúdajúcim rokom zvládame jarnú únavu ťažšie. Síce toto obdobie nemôžeme skrátiť, existuje pár tipov, ktoré pomôžu jarnú únavu zmierniť.

Chlieb s pažítkou na raňajky
Čerstvá pažítka obsahuje veľa železa. Tento stopový prvok naše telo neprodukuje, preto ho musíme dopĺňať potravou. Železo zvyšuje metabolické procesy, zabezpečuje transport kyslíka a tvorbu krvi. Jeho nedostatok v tele spôsobuje únavu. Mimoriadne veľa železa sa nachádza aj v sóji, v surovom mäse, v orieškoch a v strukovinách.

Menšie jedlá odbremeňujú organizmus
Tráviaci proces po väčších porciách zaťažuje krvný obeh. Veľká porcia s paradajkovou omáčkou a syrom nás „odrovná“ a budeme ešte viac unavení. Preto je lepšie počas jarnej únavy voliť radšej malé ľahké jedlá, ktoré organizmus nezaťažia. Ovocný šalát napríklad zasýti na dlhšie a je ľahko stráviteľný.

Pohyb stimuluje metabolizmus
Ste unavení a vyčerpaní natoľko, že sa nedokážete donútiť športovať? Mali by ste však, pretože fyzická námaha stimuluje produkciu endorfínov, hormónov šťastia. Zabezpečia, že sa budeme cítiť šťastnejší a čulejší. Ak sa nepremôžete ísť do fitnescentra, mali by ste aspoň vymeniť výťah za schody.

Striedavá sprcha prebúdza
Najhoršia je jarná únava večer a skoro ráno. Večer to nie je neznesiteľné, môžeme ísť rýchlo spať. Ráno môže organizmus prebudiť striedavá sprcha. kým horúca voda rozšíri krvné cievy, studená ich znova stiahne. Krv tým pádom cirkuluje rýchlejšie, vďaka čomu sa cítime vo forme.

Pite viac vody ako inokedy
Dve tretiny nášho tela tvorí voda. Keď pijeme málo, ozvú sa poruchy koncentrácie, bolesti hlavy a jarnú únavu budeme ešte horšie znášať. Pite v týchto dňoch aspoň 2,5 litra vody (nezarátavajte do tohto množstva kávu ani energetické nápoje).

Postavte sa k oknu a zhlboka dýchajte
Pravdepodobne sedíte celý deň v kancelárii a nedostanete sa na čerstvý vzduch. Ten však náš mozog potrebuje, aby sme ostali čulí a mohli sa v práci lepšie sústrediť. Ak je to možné, choďte sa cez obednú prestávku prejsť. V prípade, že nemáte ani toľko času, otvorte si aspoň okno a dve minúty zhlboka dýchajte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #sérotonín #jarná únava #strukoviny #železo #endorfíny