Zoslabne pamäť automaticky pribúdajúcimi rokmi? Nemusí!

Naša fyzická kondícia je v našich rukách - čím viac sa hýbeme a trénujeme, tým pevnejšie je naše svalstvo a kondícia. To isté platí aj pre náš mozog. Predpokladom pre našu mentálnu kondíciu je aktivita.

02.04.2018 06:00
tanec, staroba, dôchodca, šediny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dobrá pamäť nie je len otázkou veku, existujú spôsoby, ako aktívne zabrániť zábudlivosti a trénovať mozog, aby sme ostali duševne fit čo najdlhšie. Môže to byť navyše aj zábavné. Cvičenie možno dodatočne podporiť liečivými rastlinami a výživovými doplnkami. Tréning mozgu a rastlinné zložky pomáhajú vyrovnávať zábudlivosť, ktorá súvisí s vekom. Cieľom je zlepšiť koncentráciu a tým kvalitu života.

Kto môže povedať, že niekedy na čosi nezabudol, „vyfučalo mu to z hlavy“? Táto nepríjemná situácia má fyziologické pozadie. Zabúdanie ako nevyhnutný proces v mozgu slúži na filtrovanie zdanlivo bezvýznamných informácií v záplave dojmov, myšlienok a úloh. Zabúdanie však možno pripísať aj stresu. Vyskytuje sa rovnako u mladých, ako aj u seniorov.

Pamäť má v starobe tendenciu zhoršovať sa, postihnutá býva predovšetkým krátkodobá pamäť. Prirodzené zabúdanie, spôsobené vekom, možno pripísať slabším nervovým signálom a spojeniam nervových dráh. Možno sa tomu vyhnúť trénovaním pamäte s podporným účinkom rastlinných liečivých látok, vitamínov, stopových prvkov a výživových doplnkov.

Malé cvičenia v dennom živote

Je potrebné začleniť malé cvičenia pamäte do každodenných návykov, ktoré zabezpečia prekrvenie mozgových ciev. Spolu s dostatočným pohybom a zdravou stravou sa duševný proces starnutia zreteľne spomalí.

Osvedčené liečivé rastliny pomáhajú telu a duši nielen „nezhrdzavieť“, ale aj svalom a kĺbom šetrne trénovať. Používanie liečivých rastlín je tradičnou, preukázateľnou a vedecky podloženou metódou prevencie a liečby ťažkostí, spôsobených vekom. Ginkgo podporuje krvný obeh v mozgu, čím zvyšuje mentálnu kapacitu a koncentráciu. V tejto súvislosti dobre obstáli aj ostatné rastliny ako je ženšen či rozchodnica ružová.

Doplňujúci tréning pamäte by nemal byť nepríjemnou povinnosťou, skôr zábavnou formou, ako striedať každodenné povinnosti. Jedným zo spôsobov, ako udržať telo a ducha fit, je absolvovanie tanečného kurzu. Na jednej strane uvoľnený pohyb v harmónii s hudbou trénuje pamäť, na druhej strane zvyšuje kondíciu a flexibilitu a podporuje spoločenskosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #staroba #pamäť #mentálna kondícia #zábudlivosť