Únava, tá únava! Čo všetko ju spôsobuje?

Cítite sa permanentne unavení a vyčerpaní, a to napriek tomu, že máte dostatok spánku? Títo energetickí lupiči nám prenikajú do každodenného života - a ani si to neuvedomujeme.

28.05.2018 06:00
stres, depresia, smútok, únava, okuliare,... Foto:
Ľudia stále pijú málo a keď si na to spomenú, býva už neskoro. Okamžite pocítite únavu, ste bez nálady, môže sa vám motať hlava, zatvárať oči.
debata

Pracovné preťaženie

Nielen v počítači, ale aj v hlave máme pootváraných zároveň niekoľko okien. Sú tam deti, domácnosť, práca, partner, rodičia, možno susedia… Nečudo, že predovšetkým ženy trápi chronický únavový syndróm. Príliš veľa úloh v každodennom živote vedie k tomu, že naša koncentrácia je skúšaná a v konečnom dôsledku sa nám nič nedarí dokončiť. Najlepšie je zorganizovať a zosumarizovať si večer všetko, čo nás nasledujúci deň čaká, čo musíme vybaviť. Zapíšte si tieto povinnosti v bodoch a postupne ich všetky odfajkujte. Takto si postupne pozatvárate všetky pomyselne otvorená okná vo svojej mysli.

Obed

Po obede by ste si na hodinku najradšej zdriemli… Ak tú možnosť majte, určite ju využite! Optimálnych je „na nabitie bateriek“ údajne desať až tridsať minút. Väčšina z nás sa však musí po obede vrátiť do práce. Dávajte si preto aspoň pozor na to, čo obedujete. Držte sa tohto pravidla: Čím mastnejšie jedlo, tým väčšia únava. Najvhodnejšia je zelenina a ovocie, napríklad chrumkavý šalát či ovocie s jogurtom.

Dlhé sedenie

Sedíte za stolom, dlho sa sústredíte na prácu, a to vás unavuje. Dôvod? Z dôsledku nedostatku pohybu prechádza telo do režimu spánku. Pomôže, ak sa občas postavíte, ideálne, ak sa dokonca prebehnete, alebo aspoň prejdete na čerstvom vzduchu. Vedci odporúčajú vstať a pohybovať sa aspoň raz za hodinu.

Nedostatok tekutín

Zdá sa, že na to treba neustále upozorňovať. Ľudia stále pijú málo a keď si na to spomenú, býva už neskoro. Okamžite pocítite únavu, ste bez nálady, môže sa vám motať hlava, zatvárať oči. Ideálne je vypiť už po prebudení dva poháre vody a počas dňa doplniť ďalšie dva litre tekutín.

Zlý vzduch

Miestnosti, ktoré sa nečasto vetrajú, obsahujú veľa oxidu uhličitého, čo spôsobuje únavu. Preto treba miestnosť, v ktorej pracujeme, často vetrať!

Diéty

Náš mozog a svaly potrebujú predovšetkým sacharidy. Ak si ich odopierate, napríklad ste sa rozhodli pre nízkosacharidovú diétu, tiež sa môžete cítiť unavene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #únava #koncentrácia #vetranie #čerstvý vzduch