Zlá nálada? Možno sú na vine baktérie

Je dobre známe, že náš mozog môže ovplyvňovať naše trávenie - stačí si pomyslieť na dobre známe pocity pred skúškou či pracovným pohovorom. Žeby aj opačne - teda náš tráviaci systém mal vplyv na náš mozog?

04.06.2018 06:00
nešťastie, smútok, depresia, psychológ, psychiater Foto:
Črevo a jeho "obyvatelia" môžu úzko súvisieť aj s depresiami.
debata

Naša myseľ, myšlienky a emócie, to je to, čo nás robí skutočne ľudskými. Nový koncept teraz ale tvrdí, že črevné baktérie, ktoré boli doteraz viac zodpovedné za naše fyzické zdravie, môžu viac či menej nepozorovane ovplyvňovať náš mozog. Je vedecky podložené, že baktérie v našom čreve majú napríklad zmenou acidobázickej rovnováhy nášho tela regulovať krvno-mozgovú bariéru a pomôcť tým určiť, ktoré látky môžu priamo zasiahnuť naše nervové bunky.

Čo to pre nás znamená?

Štúdia z roku 2013 ukázala, že črevné baktérie môžu napríklad ovplyvniť spracovanie tryptofánu. Z tryptofánu sa vytvára hormón šťastia sérotonín a nočný hormón melatonín. Namiesto toho sa môže spracovať na kynurenín, ktorý podporuje zápalové procesy. Zápal namiesto šťastia a stabilného rytmu spánku a bdenia. Črevo a jeho „obyvatelia“ môžu úzko súvisieť aj s depresiami.

Test na myšiach

Štúdia, ktorá ďalej podnietila tento koncept, bola spustená na univerzite v Japonsku. Japonci testovali, či môžu črevné baktérie depresívnej osoby spustiť podobné príznaky ochorenia na iných. Test síce prebiehal na myšiach, výsledky však boli jasné. Sedem myší dostalo baktérie od pacientky, ktorá trpela depresiami a úzkosťou. Osem ďalších myší obdržalo baktérie zdravej účastníčky štúdie. Depresie a úzkosť sa preniesli s bakteriálnou kolóniou. K rovnakému výsledku prišli Japonci pri bipolárnych poruchách. S prenesenými baktériami bolo prenesené aj správanie. Ďalšie štúdie majú objasniť, či môžu intestinálne baktérie slúžiť ako merateľné príznaky depresie.

Dobré črevné baktérie

Čo v žiadnom prípade nemôže uškodiť, je starať sa o dobré črevné baktérie. Ako? Klasicky. Menej stresu, viac pohybu, dostatočne veľa spánku, zdravá strava s čerstvou zeleninou a vlákninou, menej cukru a tuku. Týmto spôsobom síce nevyliečime žiadnu depresiu, ale prinajmenšom stabilizujeme psychiku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #depresia #sérotonín #stres #tryptofán #črevné baktérie