Závislosť od hrania videohier bude psychickou poruchou

Vyplýva to z aktualizovanej verzie klasifikácie chorôb. Podľa kritikov toto rozhodnutie (WHO) prispeje k stigmatizácii mladých hráčov.

20.06.2018 18:00
počítačové hry Foto:
Rozhodnutie WHO zaradiť poruchu súvisiacu s hraním videohier na zoznam psychických porúch je založené na vedeckých dôkazoch.
debata

Porucha je zaradená do medzinárodnej klasifikácie chorôb ako zvláštna položka, aby krajinám umožnila „lepšie sa pripraviť na identifikáciu tohto problému“.

Zoznam chorôb uznávaných WHO bude mať po novom asi 55 000 položiek; opisuje závislosť od digitálnych hier či videohier ako „vzorec úporného a opakovaného hráčskeho správania“, ktorý sa stáva natoľko intenzívnym, že „začína prevažovať nad inými životnými záujmami“.

Podľa doktora Shekhara Saxena, ktorý vedie oddelenie WHO pre duševné zdravie, je rozhodnutie zaradiť poruchu súvisiacu s hraním videohier na zoznam psychických porúch založené na vedeckých dôkazoch.

Kritici tohto kroku, medzi ktorými je napríklad aj doktorka Joan Harveyová z Britskej psychologickej spoločnosti, varujú pred zbytočnými obavami rodičov detí, ktoré hrajú videohry. Skutočnou poruchou podľa Harveyovej trpí len malé množstvo hráčov.

Aktualizovaná verzia medzinárodnej klasifikácie chorôb, na ktorej sa pracovalo posledných desať rokov, bude oficiálne členským krajinám WHO predstavená v máji budúceho roka. Prijatá by mala byť v januári 2022.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #videohry #psychická závislosť