Štúdia: Dokonca aj ženy s normálnou váhou chcú stoj čo stoj schudnúť

Silná nadváha môže mať zdravotné dôsledky. Dnes však chcú schudnúť aj ženy s normálnou hmotnosťou, permanentne držia diéty, sú so svojím telom nespokojné - a to má tiež dôsledky.

04.07.2018 06:00
štíhla žena v plavkách, schudnúť, pekné bruško Foto:
Nespokojnosť s vlastným telom je u žien častokrát vnímaná ako "normálna" - je rozšírená a preto sa často považuje jednoducho za samozrejmosť.
debata (1)

Poznáte vo svojom okolí ženu, ktorá je šťastná a spokojná so svojím telom, vzhľadom a hlavne so svojou váhou? Ťažko! Zdá sa, že nejakú tú chybičku na sebe objaví úplne každá. Patria sem napríklad tehotenské strie alebo celulitída, ktorá postihuje až 90 percent celkovej ženskej populácie a nikto ich nepovažuje za niečo „normálne“. Stále sa to však nedá porovnať s váhou, podľa ktorej sa väčšina žien definuje.

Väčšina žien sa domnieva, že keby schudli, určite by boli sebavedomejšie, atraktívnejšie a tým pádom jednoducho šťastnejšie. Túto ilúziu roky podporovali média, reklama a spoločnosť a hlboko sa nám usadila v hlavách. To je dôvod, prečo aj ženy, ktoré dobre vyzerajú a majú ukážkovú váhu, bezpodmienečne chcú schudnúť. Ukázala to aktuálna štúdia zo Švajčiarska. Túžbu menej vážiť možno pozorovať u všetkých žien, bez ohľadu na skutočnú váhu a vek.

Nespokojnosť so svojím telom však môže mať negatívny vplyv na zdravie. Ženy s normálnou hmotnosťou, ktoré túžili schudnúť, mali príznaky depresie a zníženú kvalitu života. Nespokojnosť s vlastným telom možno obzvlášť pozorovať u mladých dievčat. Zatiaľ však miera, do akej staršie ženy a ženy v strednom veku trpia obrazom svojho tela, bola skúmaná menej. Žiaľ, táto nespokojnosť s vlastným telom je u žien častokrát vnímaná ako „normálna“ – je rozšírená a preto sa často považuje jednoducho za samozrejmosť.

Myšlienka, že náš život bude automaticky krajší a hodnotnejší, keď schudneme, je klamným obrazom. Viac funguje, keď sme namiesto toho k sebe láskaví a nezameriavame sa na to, čo chceme na svojom tele zmeniť, ale na to, čo je na na ňom úžasné, čo sa nám páči. Ak to nepomôže, odporúča sa športovať. Pretože pohyb je nielen zdravý, ale vďaka vyplavovaniu hormónov obšťastňuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #depresia #celulitída #nadváha #atraktivita #ilúzia