Počas horúcich dní nám to pomalšie myslí

Vysoké teploty v spálni znižujú schopnosť myslenia. Vychádza to z bostonskej štúdie vedcov, ktorí pozorovali rýchlosť reakcií študentov počas vlny horúčav.

16.07.2018 06:00
V horúčavách treba piť. Ale pozor! Aj veľa vody... Foto:
Chcete sa aj počas vlny horúčav sústrediť? Pite veľa tekutín, vyhýbajte sa ťažkým jedlám a ak je to možné, pracujte v chladnejších hodinách dňa - skoro ráno, alebo večer.
debata

Vedci porovnávali dvanásť dní kognitívne výkony 44 študentov, počas a po vlne horúčav. Výsledky boli zverejnené v časopise „Plos Medicine“. 24 zdravých, mladých ľudí žilo v študentskom domove s klimatizáciou, kde namerali od 17,5 do 25 stupňov (v priemere 21,4). 20 ostatných žilo v budove bez klimatizácie. V tomto prípade namerali priemernú teplotu 26,3 °C – pohybovala sa od 19,6 do 30,4. Okrem teplôt brali vedci do úvahy aj hladinu hluku a vlhkosť v miestnostiach, kvalitu spánku, pitný režim a aktivitu študentov. Každé ráno, bezprostredne po prebudení, mali spraviť dva rýchle testy na svojich smartfónoch. Rýchlo rozpoznať farbu slov a správne vyriešiť jednoduché aritmetické úlohy.

Čas reakcie stúpa

Počas päťdňovej vlny horúčav čas, ktorý potrebovali študenti bez klimatizácie na odpovede, výrazne vzrástol. Na svoje odpovede v testoch o farbe slov potrebovali o 13 percent dlhší čas ako ich spolužiaci, ktorí mali za sebou chladnejšie noci. Ich skóre kleslo počas výpočtového testu o podobné percento. Keďže testy robili len ráno, autori štúdie nemohli robiť žiadne závery či domnienky o tom, aká je v tomto prípade schopnosť premýšľania v priebehu dňa.

Pozoruhodné je, že v budovách bez klimatizácie teplota stúpala dokonca aj potom, ako vlna horúčav odznela. Joseph Allen z centra pre klímu, zdravie a globálne životné prostredie Harvard Chan School dodal: „V regiónoch s najmä chladnejším podnebím sú budovy stavané tak, aby udržali teplo. Tieto budovy sa ťažko opäť zbavujú horúčavy letných dní.“

Vplyv aj na mladých

„Väčšina výskumov o tom, aký vplyv má horúce počasie na zdravie, sa doteraz sústredila na rizikové skupiny, ako sú napríklad starí ľudia. Vznikla tak domnienka, že na populáciu nemá zásadný vplyv,“ povedal spoluautor Jose Guillermo Cedeno Laurent. Štúdia sa chcela zaoberať týmto bodom, pretože aj v severnejších mestách USA výraznejšie stúpol počet horúcich dní.

Philip Lewis a Thomas Erren z kolínskej univerzity zdôraznili, že ďalšie štúdie musia preskúmať, či znížená pozornosť zvyšuje aj riziko nehôd. Nedostatok spánku, narušenie vnútorných hodín a vyššia pravdepodobnosť, že nepijeme dostatok tekutín, toto všetko negatívne ovplyvňuje kognitívny výkon, tvrdia odborníci. Avšak štúdia, ktorá prvýkrát pozorovala zdravých a mladých ľudí, ukázala, že zem, ktorá sa stále otepľuje, môže priniesť väčšie zdravotné problémy, ako sa predpokladalo.

Chcete sa aj počas vlny horúčav sústrediť? Experti odporúčajú: Piť dostatočne veľa tekutín, vyhýbať sa ťažkým jedlám a ak je to možné, pracovať v chladnejších hodinách dňa – skoro ráno, alebo večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mládež #klimatizácia #horúčava #spánok #kognitívne schopnosti