Príliš veľa pracovať? Škodí to kariére aj zdraviu!

Tvrdí to najnovšia štúdia. Veľa ľudí si stále myslí, že výsledkom tvrdej práce je úspech a tiež, že čím viac pracujeme, tým je náš život kvalitnejší a máme sa lepšie. (Budeme sa mať lepšie).

28.08.2018 06:00
muž, práca, stres, mobil, notebook Foto:
Zvýšená intenzita práce býva spojená so zníženým blahobytom a zlým pracovným výsledkom.
debata (3)

Tento predpoklad je však v úplnom rozpore s najnovšou štúdiou. Na základe jej výsledkov totiž treba pravdu hľadať niekde celkom inde – pretože permanentná „ťažká“ práca (platí aj o duševnej práci) škodí nielen kariére, ale aj zdraviu.

Účinky nadčasov

Vedci tiež vedia, o čom hovoria. Autori štúdie pozorovali 50-tisíc ľudí z 36 rôznych európskych krajín (a rôznych profesií). Skúmali aj účinky nadčasov a intenzity práce na celkový blahobyt (stres, únava, spokojnosť s prácou) a vývoj kariéry (istota, uznanie, vyhliadky do budúcnosti). Zohľadnené boli aj faktory, ktoré nemohli byť ovplyvnené – napríklad sloboda voľby v práci v závislosti od profesie, atď.

Tvrdá práca (často) nie je odmenená

Výsledok: Zvýšená intenzita práce (ak to preháňame), býva spojená so zníženým blahobytom a zlým pracovným výsledkom. To znamená, že šéfa/šéfku to v mnohých prípadoch neovplyvnilo a zamestnanca za odmenu nemotivovala zvýšením platu, ani kariérnym postupom. Samozrejme, dodatočne to ovplyvnilo negatívne aj zdravie. V konečnom dôsledku sú stres, únava a syndróm vyhorenia pre príliš zanietených pracovníkov daňou za to, že pracujú príliš.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úspech #únava #stres #syndróm vyhorenia #blahobyt