Štúdia potvrdzuje: Počúvať intuíciu sa oplatí!

Skutočnosť, že intuícia nie je výplodom fantázie, už nepopiera ani veda. Aktuálne vrhla viac svetla na dôležitosť "toho zvláštneho pocitu v bruchu".

11.10.2018 06:00
Intuícia alebo inštinkt? Foto:
"Mala som intuíciu..."
debata

Brucho s mozgom sú prepojené lepšie, ako sme si mysleli. V brušnej dutine sa nachádza asi 100 miliónov nervových buniek, čo je o niečo viac ako v mieche. Niet teda divu, že máme často pocit, že brucho by malo mať rovnaký vplyv na naše rozhodnutia ako náš mozog. Výhoda intuície: Reaguje rýchlejšie ako to dokáže hlava. Psychológovia vysvetľujú tento účinok tým, že intuícia je spleť spomienok a skúseností. A keďže sa dostaví skôr ako názor, za ktorým existuje komplexná myšlienka, zdá sa nám, že automaticky vieme, či je pre nás daná situácia dobrá alebo zlá.

„Šiesty zmysel“ však nie je neomylný a preto mu často nedôverujeme, bojíme sa naň spoľahnúť. A pritom by sme svoju intuíciu, aspoň podľa najnovšej štúdie, mali brať vážnejšie. Má totiž merateľný vplyv na náš mozog. Vedci chceli určiť rýchlosť, akou komunikuje brucho s mozgom. Aj akým spôsobom. Pri starších štúdiách sa vychádzalo z toho, že ide o hormóny, ktoré stimulujú výmenu. Avšak nová štúdia tomuto predpokladu odporuje a ukazuje, že brušná dutina patrí do siete neurónov, ktorá je priamo spojená s mozgom.

Ukázalo sa, že komunikácia netrvá minúty či hodiny, deje sa to v sekundách. Tým vedecký tím obhájil šiesty zmysel človeka – pretože zrak, sluch, čuch, chuť a hmat fungujú rovnako rýchlo ako komunikácia medzi bruchom a hlavou.

Berte svoju intuíciu vážne

Položte svojmu bruchu priamu otázku, na ktorú môže existovať len jasná odpoveď – áno či nie. Rýchlo spozorujete, ako sa cítite. Dobrým pocitom by bol napríklad vzrast motivácie či vzrušenie. Zlý pocit sa prejaví miernou bolesťou žalúdka či averziou.

Počúvajte, čo vám vaša intuícia hovorí. Mali ste v ostatnom čase hnačku či nadúvanie, hoci ste svoj jedálniček vôbec nezmenili? Možno to má niečo spoločného so stresom, ktorý ste si v skutočnosti vôbec nevšimli. Pouvažujte nad tým, čo ste v ostatnom čase zmenili, pretože stres a psychické problémy sa prejavujú brušným tlakom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #stres #intuícia #brucho #Šiesty zmysel #averzia