Zimné blues: Tmavé dni, zamračená nálada

Mnohí ľudia poznajú zhoršenie nálady, do tohto obdobia padnú najneskôr v novembri. Dni sa skracujú, slnko vykúka čoraz zriedkavejšie.

08.11.2018 06:00
smútok, depresia, samota Foto:
Ženy reagujú citlivejšie na "jesenné blues".
debata

Prvé pozdravy zimného blues na seba nenechajú dlho čakať, a to ani v prípade, že slnko toto leto pracovalo „nadčasy“. Alebo sa vyskytuje tzv. zármutok vzhľadom na zreteľný kontrast ešte častejšie? Andreas Matzarakis, vedúci centra pre medicínsko-meteorologický výskum nemeckej meteorologickej služby Deutscher Wetterdienst (DWD) by to tak nepomenoval. „Keď sú dni kratšie, naše telo uvoľňuje viac tzv. "spánkového“ hormónu melatonínu." Hormonálna zmena môže spôsobiť aj výkyvy nálad, aspoň u niektorých ľudí. Výsledkom môže byť pri zmene ročných období jarná únava, prípadne zimné blues.

Potrebujeme teraz jedno, dve alebo tri poriadne náhle ochladenia, aby telo zaevidovalo, že sa má „preštelovať“ na zimu, domnieva sa Matzarakis. Nemožno však paušalizovať. „Pri depresívnych náladách ako je "zimné blues“, prichádza do úvahy vždy viac faktorov, a nedá sa presne povedať, aký podiel na tom má počasie," tvrdí.

Navyše, ani zďaleka sa to netýka celej populácie, zdôraznil chronobiológ Jörg Stehle z Goetheho univerzity vo Frankfurte. Zimné blues trápi päť až desať percent populácie. Hoci príčiny ešte nie sú celkom vysvetlené, fenomén má niečo spoločné s citlivosťou vnútorných hodín.

V prieskume inštitútu YouGov 51 percent z viac ako 2-tisíc respondentov uviedlo, že pociťuje na jeseň zhoršenie nálady. Ženy pritom reagujú citlivejšie na tzv. „jesenné blues“. Podľa prieskumu ho cíti 55 percent opýtaných žien, kým u mužov zachytí podobnú melanchóliu len 46 percent. „Vnútorné hodiny reagujú na svetlo u každého človeka inak, niektorí sú veľmi citliví, iní menej,“ povedal Stehle.

Keďže v zime chýba ranné svetlo, možno si pomôcť lampami s vysokým podielom modrého svetla. Naše vnútorné hodiny naň reagujú obzvlášť citlivo. Pomáha aj telesná aktivita ráno. Aj ranná prechádzka, polhodinový beh alebo pár jogových cvikov môžu byť liekom na zlepšenie nálady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Melatonín #svetlo #výkyvy nálad #zimné blues