Smejte sa nahlas a liečte sa sami

Výdatný a hlasný. Presne takýto druh smiechu podporuje samohojenie, znižuje bolesť a úzkosť, posilňuje imunitný systém a zlepšuje komunikáciu. Čítajte, prečo by sme mali kútiky úst "dvíhať" častejšie.

19.11.2018 06:00
zima, sneh, mráz, sneženie, žena, čiapka,... Foto:
Smiech vytvára pozitívnu náladu a zabraňuje strachom.
debata

Kútiky úst sa dvíhajú nahor, pulz stúpa, dýchanie sa zrýchľuje, odrazu je aktívnych viac ako sto svalov. Smiech „pohne“ celým telom – a preto je benefitom nielen pre telo, ale aj dušu. No v skutočnosti sa počas života smiať prakticky „odučíme“. Kým deti sa zasmejú aj 400-krát denne, dospelí v priemere len 15-krát.

Samoliečenie

Je to hanba, pretože ozajstný, úprimný smiech „od srdca“, hlasný, pri ktorom dostane zabrať aj bránica, podporuje samoliečenie tela. Telo totiž uvoľňuje pri smiechu hormóny šťastia, čiže strach a bolesť sa zmenšujú.

Podložené aj psychoterapeuticky

Ďalej sa posilňuje aj imunitný systém, čo dokazuje stúpajúce číslo buniek v krvi, označovaných ako „zabíjači“. To, že je smiech zdravý, je podložené aj psychoterapeuticky. Celý proces sa začína úsmevom, ktorý plodí ďalší úsmev, ten sa mení na smiech. Zlepšuje to okrem iného aj komunikáciu a liečenie, preto sú klauni v nemocniciach takí dôležití a pacienti ich prítomnosť ocenia.

„Dovoliť si“ emócie

Smiech vytvára pozitívnu náladu a zabraňuje strachu – aj tento pozitívny postoj je dôležitým pilierom liečebného procesu. Pozitívny postoj nemusí nutne znamenať pozitívne myslenie. Treba uvoľniť aj také emócie, akými sú smútok či zlosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #strach #imunitný systém #emócie #úzkosť #smiech