Neustále rozchádzanie a schádzanie vo vzťahu škodí zdraviu

Poznáte také vzťahy? Alebo nebodaj sami v takom momentálne žijete? Najprv spolu, potom oddelene, nasleduje rozchod, no nie na dlho... A znova dávate vzťahu šancu. Už po niekoľkýkrát. Zasa spolu, zasa rozchod... A takto dokola.

27.11.2018 06:00
hádka, rozchod Foto:
Podľa vedcov by sa mali páry poriadne zamyslieť pri rozchode nad tým, prečo sa ich vzťah rozpadol.
debata

Existujú vášnivé vzťahy, no rozchod je rovnako „vášnivý“, plný hnevu, zloby, sĺz a ďalších negatívnych emócií. Po dlhom mlčaní, ktoré spravidla nastane, príde milá správa, káva, kino, „náhodné stretnutie“, návšteva… A tí dvaja v tom, ani nevedia ako, znova „lietajú“. Mier, priateľstvo a pohoda, až kým znova nebude „oheň na streche“. Veľa ľudí pozná takéto on/off vzťahy. To, že takéto vzťahy skutočne škodia zdraviu, potvrdila aj aktuálna štúdia.

Zlé pre duševné zdravie

Vedci z americkej univerzity v Missouri zistili, že u ľudí, ktorí sa stále rozchádzajú a schádzajú, môžu z dlhodobého hľadiska nastať problémy. Tento výsledok potvrdilo 545 dobrovoľníkov, ktorí rozprávali detaily o svojom partnerskom živote. Pozorovanie ukázalo, že osoby z takýchto vzťahov boli čoraz viac podozrievavejšie a vyvinula sa u nich náchylnosť k hrubému správaniu.

Psychická záťaž po každom rozchode

U ľudí, ktorí boli už predtým psychicky labilní, sa ich mentálny problém ešte viac posilnil, čo v najhoršom prípade viedlo k úzkostným poruchám a depresiám. Vedcom to dávalo zmysel, pretože zakaždým, keď ich partner opustil, nasledovalo obdobie „nepokoja“. Navyše, takíto ľudia sa už počas „dobrého obdobia“ obávajú ďalšieho rozchodu, čo spôsobuje dodatočnú neistotu.

Dôvod neistého vzťahu

Podľa vedcov by sa mali páry poriadne zamyslieť pri rozchode nad tým, prečo sa ich vzťah rozpadol. Vo väčšine prípadov sú za tým jasné dôvody. Napríklad rozdielny životný štýl, klamstvá, nevera, problémy, ktoré sa opakovane vyskytujú alebo pretrvávajú. Kto si vie napriek problémom predstaviť s daným partnerom vzťah, mal by vážne pouvažovať nad párovou terapiou. Vďaka takejto pomoci sa dá z toxického kruhu vyviaznúť a problémy zvládnuť.

Je rozchod nezdravý?

V prípade, že terapia a úprimné rozhovory nepomôžu, rozchod ešte nie je koniec sveta. Samotný rozchod nie je dôvodom, prečo sú vzťahy spolu/bez seba také toxické. Tak, ako pri ostatných životných lekciách, aj v tomto prípade sa podľa vedcov treba poučiť a zo zlého vzťahu sa naučiť niečo, čo nám pomôže v tom ďalšom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #depresia #úzkosť #vášeň #párová terapia