Nová štúdia: Tvrdohlaví ľudia žijú dlhšie

Podľa aktuálnej štúdie medzinárodnej psychogeriatrickej asociácie (International Psychogeriatric Association) môžu tvrdohlaví ľudia dlhšie žiť.

03.12.2018 06:00
dôchodca, dôchodok, senior Foto:
Hoci mali účastníci štúdie horšie fyzické zdravie ako mladší členovia rodiny, ich psychické zdravie bolo na lepšej úrovni.
debata (2)

Ak patríte k tým, čo sú pyšní na to, že sa len ťažko vzdávajú, máme pre vás dobrú správu. Podľa štúdie, zverejnenej v časopise medzinárodnej psychogeriatrickej asociácie, máte možno šancu dožiť sa vyššieho veku ako ľudia so slabou vôľou.

Účastníkov štúdie z južného Talianska pozorovali výskumníci z rímskej univerzity La Sapienza a ďalšiu skupinu vedci z kalifornskej univerzity San Diego School of Medicine. Cieľom bolo pozorovanie podobností u ľudí, ktorí sa dožili vysokého veku. Pravdaže, život na talianskom pobreží nemôže „ublížiť“, naopak, ľudia, ktorí tu žijú, majú predpoklad viesť kvalitný život, ale výskumníci tiež zistili, že existujú aj iné rozdiely, ktoré odlišujú ľudí, ktorí sa dožili „normálneho veku“ od tých, u ktorých už hovoríme o dlhovekosti. Všetky súvisia s duševným zdravím.

Dlhšie žiť? S týmito tipmi:

Vedci požiadali účastníkov o svoje životné skúsenosti a rodinných príslušníkov sa pýtali na ich vlastnosti a charakteristické črty. Zaujímali sa o ich životné príbehy, o všetko, čím si v živote preskákali, s čím sa museli pasovať, ako sa vyrovnali s porážkami, ako sa postavili k daným situáciám. Tiež vytvorili škálu, ktorá merala nielen fyzické a psychické zdravie účastníkov, ale aj ich tvrdohlavosť, optimizmus, depresie, stres a strach.

Tvrdohlaví žijú dlhšie

Výsledok? Hoci mali účastníci horšie fyzické zdravie ako mladší členovia rodiny (očakávalo sa to), ich psychické zdravie bolo na lepšej úrovni. Medzi ich osobnostné črty patrili aj silné témy, vrátane pozitívneho prístupu k životu, ťažkej fyzickej práce či dobrých rodinných vzťahov. Vedci zhodnotili: "Mimoriadna dlhovekosť bola charakterizovaná rovnováhou medzi akceptovaním a vôľou prekonať ťažkosti. Inými slovami, tí, čo boli silní, pozitívni a rodinne založení, mali dobré predpoklady na lepšie duševné zdravie a dlhší život.

Pevná vôľa a optimizmus

Ukazuje sa, že pevná vôľa môže z dlhodobého hľadiska zlepšiť zdravotný stav – ak k nej samozrejme primiešame dobrú porciu optimizmu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pozitívne myslenie #dlhovekosť #optimizmus #tvrdohlavosť #pevná vôľa