Šesť tipov, ako zmierniť zimnú depresiu

Tzv. zimná depresia, známa pod skratkou SAD (Seasonal Affective Disorder) je skutočná. K najdôležitejším príznakom patrí únava, poruchy spánku, prejedanie a zanedbávanie sociálnych kontaktov.

19.12.2018 06:00
prechádzka, zima Foto:
Prechádzka. Aj keď na ňu nemáte chuť, oplatí sa prekonať a ísť. Svetlo a pohyb robia zázraky.
debata

Najčastejšie postihuje ženy vo veku od 20 do 40 rokov. Našťastie však existujú spôsoby, ako zvládnuť dni so zimnou depresiou ľahšie.

Svetelná terapia

Pre nedostatok svetla sa vyplavuje príliš málo hormónu šťastia – sérotonínu. To je dôvod, prečo je nedostatok svetla najčastejším dôvodom SAD. Svetelná terapia preto patrí k najefektívnejším liečebným postupom na zmiernenie príznakov. Efektívna liečba zahŕňa denne približne 20 až 60 minút svetelnej terapie.

Na čerstvý vzduch

Prechádzky v prírode môžu spôsobiť hotový zázrak, pretože umelé svetlo a tma sú pre „naštrbenú“ psychiku jedom. Denné svetlo, pohyb a čerstvý vzduch zvyšujú hladinu sérotonínu a preto sú dôležitým tipom pre SAD pacientov.

Pohyb

Spolu s pobytom na čerstvom vzduchu je to niečo, na čo potrebujeme počas depresie vynaložiť naozaj veľmi veľa úsilia. Faktom však je, že pravidelný šport pôsobí blahodárne na telo a psychiku a zmierňuje príznaky depresie. V kombinácii so svetlom robí zázraky.

Terapia a antidepresíva

Pri konzultácii s lekárom možno zvážiť aj psychoterapiu, prípadne užívanie antidepresív. Avšak lieky nie sú pre každého a mali by sa užívať len v kombinácii s odbornou pomocou.

Kognitívna behaviorálna terapia

Je jednou z najrozšírenejších a najlepšie skúmaných foriem psychoterapie. Spája dva terapeutické prístupy: kognitívnu a behaviorálnu terapiu. Vďaka terapii možno nahradiť negatívne myšlienky pozitívnymi. Pacienti si uvedomujú, že SAD nie je osobný „deficit“ a že musia robiť to, čo im robí dobre.

Riadenie stresu

Keď sa príznaky depresie zhoršujú, treba sa vyhýbať stresovým situáciám. Existujú na to techniky stresového manažmentu – meditácie, plánovanie veľkých projektov na teplejšie ročné obdobie, krátke prechádzky počas obednej pauzy a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #únava #pozitívne myslenie #antidepresíva #zimná depresia