Spánok dlhší ako 10 hodín škodí, tvrdia odborníci

Dlhý spánok nezaručí zdravý život. Vedci varujú, že pokiaľ nočný odpočinok presiahne viac ako desať hodín, nastávajú zdravotné problémy.

26.01.2019 06:00
spánok Foto:
Medzi odborníkmi prevažuje názor, že nadmerne dlhý spánok môže byť príčinou, ale aj následkom viacerých zdravotných problémov.
debata

Čo je ideálne?

Sedem až osem hodín spánku predstavuje primeraný čas na regeneráciu fyzických a psychických síl. V ľudskom organizme sa obnovujú dôležité funkcie, telo sa zotavuje a zbavuje stresu. Správna kvalita odpočinku počas noci pomáha znižovať riziko obezity, cukrovky a dokonca predlžuje život. V opačnom prípade však nastáva problém.

„Jedinci, ktorí spávajú viac ako desať hodín denne, majú všeobecne horší zdravotný profil ako tí, ktorí spia 7 – 8 hodín,“ hovorí pre portál menshealth.com Susan Redline, profesorka z Harvardu. V laickej verejnosti panuje predstava, že ľudia s pribúdajúcim vekom potrebujú omnoho menej spánku než mladšie vekové skupiny. Typické pre staršách by malo byť neskoršie zaspávanie a skoré ranné prebúdzanie. Tak, ako aj mladé generácie, aj ľudia v dôchodcovskom veku potrebujú kvalitný a primerane dlhý spánok.

Problémy so srdcom i obezitou

Medzi odborníkmi prevažuje názor, že nadmerne dlhý spánok môže byť príčinou, ale aj následkom viacerých zdravotných problémov. Za neprimerane „natiahnutý“ spánok sa považuje každý odpočinok v noci, ktorý presiahne osem hodín. K zdravotným problémom spôsobeným vyspávaním patria ochorenia srdca. Podľa amerických výskumov sa zvyšuje riziko infarktu približne až o 30 %. Okrem tohto ochorenia sa telo pri neúmernom oddychu v noci musí vyrovnať s priberaním na váhe. Prebytok spánku sa teda v konečnom dôsledku podpíše pod rýchle priberanie a s tým spojený výskyt cukrovky. Dlhý spánok môže zvýšiť hladinu cukru v krvi.

Menej pohybu, viac spánku

Zaujímavé sú názory odborníkov, ktoré za následok dlhého spánku považujú nechuť k pohybu a športovým aktivitám. Naopak, ak máme málo pohybu, telo je viacej unavené, lenivé a pripravené odpočívať hodiny bez toho, aby to skutočne potrebovalo. Podobná teória platí aj v prípade sedavej práce. Predpokladá sa, že čím viac vedieme pohodlný spôsob života, tým viac času budeme tráviť v posteli.

Pozor si treba dávať nielen na cukrovku a obezitu, ale aj na rýchle zmeny nálad. V tomto prípade platí, že niektorí ľudia s depresiou spia prosto dlhšie. Takýto neprimeraný spánok môže depresiu zhoršiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #spánok #regenerácia