Pätnásť minút behu denne chráni pred depresiami

Aktuálna štúdia ukazuje, že pohyb je účinnou prevenciou proti depresii.

30.01.2019 06:00
šport, pohyb, životný štýl, beh, Foto:
Doprajte si dostatok telesného pohybu.
debata

Predovšetkým tí, ktorí čelia stresovým situáciám – napríklad ľudia, ktorí pracujú na náročných pracovných pozíciách, ale aj budúci rodičia – by si to mali vziať k srdcu.

Viem, prečo to robím

Že beh, resp. pohyb pomáha proti zlej nálade, je už dlhšie známe. Potvrdili to mnohé štúdie. Aj keď nie vždy je celkom jednoduché obuť si bežecké tenisky a vybrať sa (do zimy) behať – najneskôr po prvom kilometri na čerstvom vzduchu nám je jasné, prečo to robíme: Naša pleť bude sviežejšia, líca červené, objavia sa prvé kropaje potu, začnú sa nám čistiť myšlienky…

Iné myšlienky, nové nápady

Mnohí behajú nie s cieľom schudnúť, ale preto, aby sa zbavili zlých myšlienok, skrátka, aby sa cítili dobre. Šport je vhodný počas náročných životných skúšok ako je nezamestnanosť, smrť v rodine, choroba, rozchod či osamelosť. Aj v takých „šedých“ momentoch sa oplatí obuť si tenisky a jednoducho ísť behať. Človek príde na iné myšlienky, dostanete nové nápady.

15 minútový beh: o 26 percent nižšie riziko

Výskumníci a vedci z nemocnice Hassachusetts General Hospital o tom informujú vo svojej štúdií – pohyb podľa nich skutočne môže chrániť pred depresiami. Analyzovali totiž údaje o cca. 300-tisíc ľuďoch, na základe ktorých bolo jasné, že fyzická aktivita znižuje riziko depresie. Prakticky to znamená, že každý, kto sa denne hýbe aspoň 15 minút (reč nie je len o behu, ale aj o rýchlej chôdzi), znižuje riziko depresie o 26 percent. Športové výkony pritom vôbec nie sú potrebné. „Už akýkoľvek pohyb je lepší ako žiaden,“ povedala autorka štúdie Karmel Choi pre science.ORF.at.

Na pohyb sa oplatí vsadiť

Tieto výsledky výskumu sú zaujímavé tým, že existuje len veľmi málo faktorov pre depresie, ktoré možno ovplyvniť, tvrdí autorka v štúdii. Keďže sa pohyb potvrdil, treba naň „vsadiť“. Okrem toho by mal byť vnímaný ako prevencia pre všetkých, ktorých sa zatiaľ možno netýka, no sú „rizikoví“. Do tejto skupiny patria napríklad tínedžeri, ľudia, ktorí čelia stresovým fázam svojho života, ženy v očakávaní alebo ľudia, ktorí postúpili v práci. Ako tiež ukázala štúdia, pohyb nepomáha len preventívne; dokáže tiež podporiť liečbu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #pohyb #depresia #stres