Špina a chaos v kuchyni? Pozor, ľahko priberiete!

Namiesto toho, aby nás pri pohľade na nečistú kuchyňu prešla chuť jesť, spôsobuje, že v konečnom dôsledku jeme (oveľa) viac. A nezdravo. Ako to vysvetľujú psychológovia?

22.04.2019 06:00
jedlo, potraviny, varenie, zena, kuchyna Foto:
Mať upratané v kuchyni je dôležitejšie, ako sme si mysleli.
debata

Je to tak. Ľudia, ktorí zvyknú mať neporiadok v kuchyni, majú problémy s nadváhou. Vedci z Cornell Food and Brand Lab poskytli v štúdii, publikovanej v časopise Environment and Behaviour dôkazy, že ženy, ktoré trávia čas v „chaotickej“ kuchyni, dvakrát častejšie siahnu po sladkostiach ako tie, ktoré vyvárajú v kuchyni, v ktorej si udržiavajú prísny poriadok.

Prečo z chaosu priberáme

Kým v jednej testovacej kuchyni nazhromaždili špinavé riady a veľa odpadu, druhá bola precízne uprataná. V oboch miestnostiach boli umiestnené nástrahy – misky s mrkvou, sušienkami a krekrami. Niektorých z 98 účastníkov štúdie požiadali, aby si spomenuli na čas, kedy boli obzvlášť vystavení veľkému stresu – pracovnému či súkromnému. Druhá polovica dobrovoľníkov si mala zaspomínať na okamih, kedy sa zdalo, že majú všetko pod kontrolou a že život predsa len nie je až taký zložitý. Následne obe skupiny vstúpili do špinavej chaotickej kuchyne. Dobrovoľníčky v druhej skupine, teda tie, ktoré boli v uvoľnenom stave, spotrebovali v priemere o 100 kalórií menej, ako vystresované ženy.

Neporiadok podčiarkuje stres

Záver výskumného tímu bol zaujímavý: Neporiadok podčiarkuje stres, spôsobuje pocity frustrácie a bezmocnosti zdanlivo neriešiteľných problémov. A zvyšuje tým aj túžbu po krátkodobom uspokojení v podobe cukrov a sacharidov. Lenny Vartanian, vysokoškolský učiteľ psychológie na univerzite v New South Wales v Austrálii k tomu uviedol: „Chaotické prostredie, v ktorom hrozí strata kontroly, skutočne ohrozuje naše stravovanie. Pôsobí to, akoby si ľudia mysleli "Všetko ostatné je mimo kontroly, prečo by som mal byť teraz disciplinovaný“?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #nadváha #stres #chaos #špina #disciplína #frustrácia