Dobrá správa pre lenivých: Prečo je spánok zdravší ako fitness?

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa nechcú vzdať svojho milovaného osemhodinového spánku, a to už vôbec nie pre rannú hodinku vo fitnesscentre, možno ste na správnej ceste.

20.05.2019 06:00
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Foto:
Stresový hormón kortizol sa podľa vedcov zvyšuje po noci, kedy málo spíme.
debata

Hoci to znie zvláštne, vedci zistili, že dostatok spánku je pre zdravé telo rovnako dôležitý ako fitness.

Menej ako osem hodín spánku…

… sa spája s nadmerným množstvom telesných tukov. Príliš málo spánku môže byť podľa vedca, doktora Guy Meadowsa príčinou nadmerného množstva telesného tuku. „Menej ako sedem až osem hodín nočného spánku sa spája s vyšším percentom telesného tuku a ľudia, ktorí spia v noci v priemere päť hodín, majú až 73 percentnú pravdepodobnosť nadváhy,“ tvrdí vedec. Prečo vlastne?

Sú to hormóny

Podľa Meadowsa regulujú hormóny ghrelín a leptín pocit hladu a sýtosti. Podľa štúdií by mali tieto hormóny stúpať, resp. klesať, čo znamená, že sa rýchlejšie cítime hladní a menej nasýtení. Okrem toho, podľa výskumov, ak sme v noci sme spali málo, vyberáme si skôr nezdravé jedlá. Vedkyňa Lily Scoutter dodáva, že keď málo spíme, tuk sa hromadí najmä v brušnej oblasti.

Menej efektívne cvičenie

„Stresový hormón kortizol sa podľa vedcov zvyšuje po noci, keď málo spíme. To môže byť signál, že sa tuk hromadí v strede,“ tvrdí vedkyňa. Okrem toho je aj cvičenie menej efektívne, keď sme unavení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #nadváha #spánok #hlad #leptín #kortizol #telesný tuk