Desať tipov, ako sa ľahko zbaviť stresu

Začína sa dovolenková sezóna, to však automaticky neznamená zníženie stresu v práci, práve naopak.

10.07.2019 06:00
úsmev, ukazovanie, smiech, žena Foto:
Smiech je najlepšia medicína...
debata

Veľa pracovníkov je vystavených stresu, pretože prácu často vykonávajú aj za chýbajúcich kolegov. Toto je desať jednoduchých trikov, ako stres znížiť na minimum.

Počúvať hudbu

Hudba je mocný nástroj na ovplyvňovanie našej nálady, nielen pri meditácii či joge. Tichá hudba a relaxačné zvuky pomôžu znížiť stres.

Progresívna svalová relaxácia

Autogénny tréning alebo joga môžu pomôcť minimalizovať každodenný stres a dobiť baterky. Predovšetkým pri pravidelnom cvičení je možné zabrániť stresu.

Prechádzky

Čerstvý vzduch, pohyb a vizuálne rozptýlenie v jednom: Krátka prechádzka na čerstvom vzduchu robí divy, pomáha odbúrať stres. A vyžaduje minimálne úsilie.

Diskutujte o problémoch

Zabávať sa s priateľmi a rodinou, ale rozprávať aj o konkrétnych problémoch a spracovať ich, je často najlepšou stratégiou, ako si znova vyčistiť hlavu a pozerať vpred.

Wellness

Ak vás bolí hlava, pomôže horúca vaňa či sprcha – uvoľniť svaly a prispieť k relaxácii. Ešte lepšou voľbou je wellness program so saunou, parným kúpeľom, prípadne masážou.

Telesná aktivita

Športové knedle si budú radšej čítať, pravdou však je, že šport je jednou z najlepších metód ako minimalizovať stres. Je na vás, čo zvolíte – beh, bicyklovanie či plávanie. Kým pri ležaní na gauči stresové hormóny v tele cirkulujú, pri pohybe sa produkujú, čo pôsobí proti zaťaženiu.

Čas na dobré jedlo

V stresovom období sa nezaujímate o zdravú výživu a čo je ešte horšie, snažíte sa jesť čo najrýchlejšie. Tešiť sa z jedla a dopriať si krátku prestávku môže tiež prispieť k vnútornému mieru.

Dostatok spánku

Počas spánku sa naše telo regeneruje, a preto je vo vypätom období dôležité, aby ste si dopriali dosť spánku. Z dlhodobého hľadiska je dokázané, že znižuje stres.

Pravidelné prestávky

Aj keď je váš deň mimoriadne náročný, mali by ste si dopriať malú prestávku. Dokáže uvoľniť telo a myseľ, čo zlepšuje koncentráciu a pamäť.

Povedz syyyyr

Smiech je najlepšia medicína. Uvoľňujú sa pri ňom svaly a vyplavujú hormóny, ktoré redukujú stres a spôsobujú šťastie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #koncentrácia #prechádzka #stres #spánok #relaxácia