Má rozvíjajúca sa schizofrénia varovné príznaky?

Schizofrénia je ochorenie, ktorým na Slovensku trpí približne 50-tisíc ľudí. Napriek tomu je dlhodobo stigmatizovaná a koluje o nej množstvo mýtov.

20.07.2019 06:00
debata

VIDEO: V akom veku najčastejšie vzniká schizofrénia? Aké sú príznaky tohto démonizovaného ochorenia? S psychiatričkou MUDr. Evou Janíkovou z Bratislavy hovoríme aj o liečbe tejto duševnej choroby vo forme injekcií, ktoré je možné dostávať v dlhodobejších intervaloch.

Video

Ide o závažnú poruchu mozgu, ktorá sa objavuje najčastejšie v produktívnom veku. Je to jedna z dvadsiatich najčastejších príčin zdravotného obmedzenia vo svete. Väčšina príznakov je individuálna, niektoré však majú všetci pacienti spoločné. Napríklad to, že sa uzatvárajú do seba, odcudzujú sa svojmu prostrediu, často pociťujú strach, chaos, stiesnenosť a stratu kontroly.

Varovné príznaky rozvíjajúcej sa schizofrénie

Psychiatrička MUDr. Eva Janíková hovorí vo videu o základných prejavoch schizofrénie, v rámci ktorých si postihnutý začne vytvárať svoje vlastné, väčšinou nepriaznivé závery. Na základe toho sa potom správa. Vysvetľuje, že niekedy sa príznaky rozvíjajú latentne, pomaly a potichu, takže pacient si dosť dlho podrží „sociálnu fasádu“, keď nie je pre svoje okolie nápadný.

Rozdvojená osobnosť? Mýtus!

Najčastejším mýtom je ten, že ľudia so schizofréniou majú rozdvojenú osobnosť. „Nie je to pravda. Ľudia s týmto ochorením sa nesprávajú ako dve rôzne osobnosti. Schizofrénia sa najčastejšie prejavuje tým, že chorí strácajú kontakt s realitou a vnímajú neexistujúce veci, ktorým bez pochybností veria,“ vysvetľuje MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD., predsedníčka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre odbor psychiatria.

„Najdôležitejším pravidlom liečby je, aby pacient liečbu neprerušoval, alebo predčasne neukončil. Práve to je totiž najčastejšou príčinou relapsu, teda návratu ochorenia.“ Dnes už existujú moderné lieky, ktoré pri pravidelnom, neprerušovanom užívaní dokážu pacientovi zabezpečiť relatívne bežný život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #duševné choroby #schizofrénia #duševné poruchy #duševné ochorenie