Schizofrénia: Keď mozog a vnímanie sveta fungujú odlišne

Fyzik a matematik Isaac Newton, nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu John F. Nash, zakladajúci člen skupiny Pink Floyd Syd Barrett, spisovateľka Virginia Woolfová, impresionista Vincent van Gogh či syn slávneho fyzika Alberta Einsteina Eduard Einstein. Ľudia, ktorí boli úspešní v rôznych oblastiach, a pritom takí podobní. Spájalo ich rovnaké ochorenie: schizofrénia.

08.08.2019 06:00
schizofrénia, rozdvojená osobnosť, Foto:
Nie je pravdou, že ľudia so schizofréniou majú rozdvojenú osobnosť.
debata

Schizofrénia je ochorenie, ktorým na Slovensku trpí približne 50 000 ľudí. Napriek tomu je dlhodobo stigmatizovaná a koluje o nej množstvo mýtov. Ide o závažnú poruchu činnosti mozgu, ktorá sa objavuje najčastejšie v produktívnom veku. Ide o jednu z dvadsiatich najčastejších príčin zdravotného obmedzenia na svete. Tak ako aj pri iných diagnózach ako cukrovka či onkologické ochorenia, väčšina príznakov je individuálna, no niektoré majú všetci chorí spoločné. Napríklad to, že sa uzatvárajú do seba, odcudzujú sa svojmu prostrediu, často pociťujú strach, chaos, stiesnenosť a stratu kontroly.

Nie je pravdou, že ľudia so schizofréniou majú rozdvojenú osobnosť. To je len jeden z mýtov, ktoré sa šíria o tomto ochorení. „Ľudia s týmto ochorením sa nesprávajú ako dve rôzne osobnosti. Schizofrénia sa najčastejšie prejavuje tým, že chorí strácajú kontakt s realitou a vnímajú neexistujúce veci, ktorým bez pochybností veria,“ vysvetľuje psychiatrička Ľubomíra Izáková, predsedníčka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre odbor psychiatria. Skreslený obraz o schizofrénii tiež podporuje častý mýtus, že ľudia, ktorí ňou trpia, sú extrémne agresívni a nebezpeční. Kampaň „Neprežívaj. Ži.“ sa prostredníctvom informatívnej webovej stránky www.neprezivajzi.sk snaží zlepšovať povedomie o tomto závažnom ochorení.

Pokiaľ ide o liečbu schizofrénie, dôležité je neprerušiť ju. „Najdôležitejším pravidlom liečby je, aby pacient liečbu neprerušoval alebo predčasne neukončil, čo sa však stáva často. Práve to je najčastejšou príčinou relapsu, teda návratu ochorenia,“ vysvetľuje doktorka Izáková. Dodala, že v minulosti bolo liekov na schizofréniu veľmi málo a ich účinnosť bola obmedzená. Dnes už existujú moderné lieky, ktoré pri pravidelnom užívaní dokážu pacientovi zabezpečiť relatívne bežný život. „Najúčinnejšou liečbou, ktorú ponúka súčasná medicína, je kombinácia liekov so psychoterapiou a s rehabilitačnou liečbou. Hoci na Slovensku existuje štandardný diagnostický a liečebný postup, ako liečiť chorého so schizofréniou, každý pacient musí byť posúdený individuálne,“ konštatovala.

Pacienti navyše môžu, okrem bežnej zdravotnej starostlivosti, využiť aj podporu rôznych špecializovaných občianskych združení. K tým patrí aj združenie príbuzných, priateľov a ľudí so psychickými poruchami Krídla. „Rehabilitačné centrum Krídla pomáha predovšetkým ľuďom s diagnostikovanou schizofréniou. Poskytuje bezpečné prostredie pre obnovu ich psychického zdravia a je odrazovým mostíkom k návratu do spoločnosti. Snaží sa prostredníctvom pestrého spektra poskytovaných terapií a aktivít vrátiť návštevníkom čo najviac pôvodných schopností, emotívnych zážitkov, záujmov a kontaktov, o ktoré ich porucha dočasne obrala. Spolupráca s rodinnými príslušníkmi a individuálne terapeutické plány sú súčasťou komplexného prístupu k liečbe,“ vysvetlila psychiatrička vedúca odborne program a liečbu v Krídlach Eva Janíková, ako centrum pomáha svojim členom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #psychické choroby #schizofrénia