Extrémne horúčavy môžu spôsobiť stres, úzkosť a depresie

Počas vlny horúčav dochádza k výraznému zvýšeniu stresu, úzkostí a depresií u starších a oslabených ľudí, ale aj u mladých, ktorí nie sú v najlepšej kondícii.

05.08.2019 06:00
počasie, horúčava, leto, teplomer Foto: ,
Keď teplota na teplomeri stúpa, dôležitá je prevencia.
debata

„Vyhliadka, že sa tejto horúčave nedá vyhnúť, môže viesť k duševným problémom, ktoré by sa nikdy nemali podceňovať.“ Pre rakúske noviny News to povedal environmentálny lekár z Lekárskej univerzity vo Viedni, Hans-Peter Hutter.

V najbližších dňoch sa teplota aj na Slovensku bude držať na teplomeri nad tridsať stupňov. Vlna horúčav býva pre mnohých ľudí dôvodom nepokoja a obáv, vedie to až k záchvatom paniky. „Títo ľudia majú skutočne strach, že sa im niečo stane, že túto záťaž jednoducho nezvládnu,“ informoval Hutter. Duševné problémy môžu spôsobiť aj existenčné obavy – v prípade dlhotrvajúcich horúčav sú postihnutí najmä poľnohospodári. „Sucho, lesné požiare, ale aj následné krupobitie a búrky, ako aj ďalšie poveternostné podmienky, zaťažujú poľnohospodárstvo tvrdo – a tým aj ľudí, ktorých živí,“ uviedol ďalej environmentál­ny lekár.

Keď teplota na teplomeri stúpa, dôležitá je predovšetkým prevencia. „Tí, čo sú v dobrej forme a kondícii, vo všeobecnosti horúčavy znášajú lepšie.“ Ani pre nich však nie je vhodná nadmerná námaha. Okrem toho sa odporúča jesť len ľahké jedlo a tiež jednoduché opatrenia – sťahovať počas dňa roletu, aby sa teplo počas dňa nedostalo do bytu, odpratať z miestností koberce. V južných krajinách nám ukazujú, ako to chodí. A funguje.

Účinky tepla pociťujú najmä ľudia, ktorí užívajú lieky, napríklad na vysoký krvný tlak. „Pacienti s vysokým krvným tlakom, ktorí užívajú lieky, by si mali, najlepšie ešte pred letom, skontrolovať dávku ošetrujúcim lekárom,“ odporúča lekár. Teplo totiž rovnako rozširuje krvné cievy a tak znižuje krvný tlak – a lieky ho znižujú ešte viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčava #panika #stres #depresie #hypertenzia