Schizofrénia: Porucha činnosti mozgu

Schizofrénia sa väčšinou prejaví v ranej dospelosti a v produktívnom veku. U mužov je to najčastejšie medzi 16. až 25. rokom, u žien medzi 25. až 30. rokom života. Tak ako to je aj pri iných diagnózach ako cukrovka či onkologické ochorenia, schizofrénia zasahuje do života nielen konkrétneho človeka, ale aj celého jeho okolia: rodiny a priateľov.

12.08.2019 13:00
schizofrénia, choroba, psychika, Foto:
Človek so schizofréniou sa uzatvára do seba, a preto sa odcudzuje svojmu prostrediu.
debata

S vhodnou a pravidelnou liečbou však človek s týmto ochorením nemusí iba prežívať. Okrem pár obmedzení môže žiť bežný život.

Ako sa prejavuje?

Príznaky schizofrénie sú u každého človeka iné. Niečo však majú všetci spoločné. Človek so schizofréniou sa uzatvára do seba, a preto sa odcudzuje svojmu prostrediu, často pociťuje strach, chaos, stiesnenosť a stratu kontroly. Bežné udalosti mu nedávajú zmysel. Často prichádza k záverom, ktorým jeho okolie nerozumie.

Pre schizofréniu sú typické dva stavy – stav akútnej psychózy a obdobie negatívnych príznakov:

  • Akútna psychóza: V akútnom psychotickom stave u pacienta dominujú „pozitívne príznaky“. Vyznačujú sa poruchami myslenia, bludmi či halucináciami; keď je pacient často presvedčený o svojom prenasledovaní, dokonca vidí, počuje či inak cíti svojich prenasledovateľov. Ocitá sa vo svojom vlastnom svete, do ktorého má tendenciu sa uzatvárať a správať sa podľa toho, čo prežíva. Navonok môže jeho správanie pôsobiť nepochopiteľne až bizarne. Psychózu často sprevádzajú úzkosti, depresie, no vyskytuje sa aj prehnaná aktivita. Tieto príznaky pacienta vyčerpávajú, prinášajú mu do života utrpenie.
  • Obdobie negatívnych príznakov: Toto obdobie sa objaví väčšinou po odznení akútnej psychózy a môže mať rôznu intenzitu. Dochádza počas neho k poklesu schopnosti prežívať emócie, tešiť sa na zážitky, ktoré pacienta čakajú, znižuje sa plynulosť reči a objavujú sa stavy letargie. Človek nie je schopný začať aktivitu či pri nej zotrvať. Stráca sa tiež pocit pôžitku a záujem o čokoľvek. U človeka so schizofréniou si absenciu prejavovania emócií môžeme všimnúť, máva neutrálny výraz tváre, monotónny hlas a vyhýba sa očnému kontaktu.

Aj takto môže človek so schizofréniou vnímať svet:

Pacient môže začať byť nadmerne vzťahovačný, teda objavujú sa u neho paranoidné myšlienky. Najčastejšie si myslí, že ho niekto prenasleduje či dokonca ovláda. Nemusí to byť iba konkrétny človek, ale aj nejaká abstraktná entita. Nie je zriedkavé, že si chorý vytvára rôzne nepochopiteľné a neskutočné scenáre. Človek so schizofréniou občas vidí v udalostiach či správaní ľudí, ktoré sa nám zdá úplne bežné, nejaký skrytý zámer. Napríklad môže veriť, že nápisy na bilborde alebo slová v televízii sú určené špecificky jemu/jej. Jedným z prejavov schizofrénie môže byť aj presvedčenie, že človek má nadprirodzené schopnosti, napríklad vie lietať, čítať myšlienky, vidieť auru iných ľudí alebo že objavil dôležitý vynález a pod.

Čo spôsobuje schizofréniu?

Určitú úlohu zohráva vrodená predispozícia, no samotným spúšťačom ochorenia – po ktorom sa ochorenie navonok prejaví – býva zväčša niečo ďalšie. Môžu to byť rôzne psychologické faktory, ako sú napríklad priveľa stresu či strata blízkeho človeka. Reč pritom nie je iba o úmrtí, ale napríklad aj o strate zamestnania, ukončení vzťahu či priateľstva. Spúšťačom nezriedka býva aj užívanie marihuany a iných drog.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychické choroby #psychické zdravie #schizofrénia #psychiater