5 spôsobov, ako zlepšiť mentálne zdravie

Bez ohľadu na to, či potrebujete len vypnúť od každodenného života alebo chcete urobiť niečo dobré pre svoju psychiku - tieto skutky vám z dlhodobého hľadiska pomôžu cítiť sa lepšie.

13.08.2019 06:00
meditácia, vizualizácia, relax, Foto:
Vďaka meditácii sa zlepšuje koncentrácia, lepšie dokážeme spracovať emócie.
debata

Nervozita, úzkostné stavy alebo depresívne nálady. Veľa ľudí zápasí počas svojho života so psychickými problémami. Byť permanentne online, mať stres a málo oddychu, to sú len niektoré z katalyzátorov, ktoré škodia našej psychike. Takže čo robiť, keď sa svet znova začne točiť prirýchlo a padá toho na nás viac než dosť?

Toto sú tipy, ktoré možno ľahko začleniť do každodennej rutiny, a zlepšiť tým svoje duševné zdravie a zlepšiť pohodu.

Choďte von

Znie to banálne, no pre našu pohodu nevyhnutné. Čas strávený v prírode má pozitívny vplyv na našu psychiku. Je dokázané, že už 20–30 minút denne znižuje hladinu stresu a pomáha predchádzať vzniku depresií. Obzvlášť silný efekt má pobyt vonku na deti – podľa aktuálnej štúdie dánskej univerzity v Aarhus to dokonca bráni vzniku depresií v dospelosti. Deti, ktoré veľa času trávia v prírode, mali neskôr o 55 percent nižšie riziko vzniku depresie.

Meditujte

Aj tento tip ste už asi počuli viackrát. Má to zmysel, pretože vedené nadychovanie a vydychovanie prináša so sebou množstvo výhod, nielen preventívne, ale dokáže pomôcť aj psychicky chorým pacientom. Meditácia je ideálna aj proti príznakom stresu, pretože pomáha mozgu lepšie sa vysporiadať s vonkajšími impulzami. Vďaka meditácii sa zlepšuje koncentrácia, lepšie tiež dokážeme spracovať emócie.

Veľa spite

To, aký je spánok dôležitý, spozorujeme až vtedy, keď ho máme málo. Z dlhodobého hľadiska to môže „vykoľajiť“ náš mozog. Pocity, koncentrácia, pozornosť a správanie fungujú, keď málo spíme, ináč – a určite nie lepšie. V konečnom dôsledku to má tiež veľký vplyv na našu psychiku, pretože svoje pocity spracúvame ináč a rýchlejšie reagujeme na úzkosť.

Cvičte vďačnosť

Často sa zameriavame na negatívne veci v živote, presúvame sa tým do vzostupnej špirály, ktorá napáda našu psychiku. Preto si určite jeden deň v týždni (alebo v mesiaci), aby ste si zhodnotili, začo ste vďační. Ako to spravíte, je na vás. Existujú aj knihy a pokyny, ako správne prejavovať vďačnosť, aj vizuálne príťažlivé knihy vďačnosti so šablónami na precvičenie. Vďačnosť nemá len krátkodobý účinok na našu pohodu, ale dlhodobo ovplyvňuje náš mozog. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne hovoria „ďakujem“, sú šťastnejší a spokojnejší.

Jedzte uvoľnenejšie

Tému strava treba vnímať uvoľnenejšie, týka sa to najmä žien. Tlak na správne jedlo v správny čas je veľký, a to sme ešte ani nezačali držať diétu. Všetky tieto myšlienky a vnútorná obrana nás duševne zraňujú. Ak sa chystáte jesť, užite si to jedlo, čo leží pred vami na tanieri. Naučte sa nemyslieť len na optimálnu výživovú hodnotu. Je to predsa len jedlo…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #emócie #úzkosť #stres #meditácia #psychika #vďaka