Ako zostať v pohode a "nezblázniť sa"

V dôsledku samovraždy zomrie vo svete každých štyridsať sekúnd jeden človek. Svoj život na Slovensku vlani ukončilo samovraždou 533 ľudí. Ukončiť svoj život sa rozhodli najmä ľudia vo veku 50 až 59 rokov, ale aj štyri deti do 15 rokov. Duševné zdravie je podceňované napriek tomu, že je rovnako dôležité ako fyzické zdravie. Navyše, duševné choroby sú stále stigmatizované.

02.11.2019 10:00
tvár, oblaky, obloha Foto:
Motívy, ktoré vedú ľudí k samovražedným myšlienkam, sú rôzne.
debata

Od uverejnenia prvej globálnej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o samovraždách sa počet krajín, ktoré majú definované národné stratégie prevencie samovrážd, zvýšil. Napriek tomu je celkový počet krajín s jasnými stratégiami stále nízky. Najvyššia miera samovrážd sa týka krajín s vysokými príjmami, druhá vedúca skupina sú mladí ľudia. Aby bol cieľ znížiť počet samovrážd naplnený, je potrebné vzdelávanie médií o zodpovednom informovaní o samovraždách, realizovať programy medzi mladými ľuďmi s cieľom vybudovať životné zručnosti, ktoré im umožnia vyrovnať sa so stresom, včasná identifikácia a sledovanie ľudí, ktorým hrozí samovražda.

„Postupne prijímame opatrenia na zlepšenie zdravotnej starostlivosti v súvislosti s duševným zdravím. Základným dokumentom je Národný program duševného zdravia, ktorý zahŕňa aktivity s cieľom predchádzať duševným poruchám, napomáhať zmierneniu alebo odstráneniu niektorých dôsledkov tohto ochorenia. Pracujeme na tvorbe štandardných diagnostických a terapeutických postupov. Pokračuje proces tvorby ďalších štandardov vrátane pedopsychiatrie,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Zo štatistík zdravotníckych informácií totiž vyplýva, že počet samovrážd rastie. Vo väčšine krajín ich páchajú muži častejšie ako ženy. Najrizikovejšími skupinami sú starší ľudia (nad 60 rokov) a mladí vo veku od 15 rokov. Motívy, ktoré vedú ľudí k samovražedným myšlienkam, sú rôzne. Pri samovražedných pokusoch dominovali na Slovensku v minulom roku rodinné problémy (41,3 %), ale dôvodom boli aj vnútorné osobné konflikty a existenčné problémy či školské problémy v prípade detí a mladistvých. „Prevencia samovražednosti nie je jednoduchá, ale je možná, preto by mala byť vysokou prioritou politických či vládnych programov. Veľa ľudí, ktorých psychický stav vyžaduje odbornú pomoc, ju nikdy nevyhľadá, pretože sa obávajú stigmy a predsudkov spoločnosti,“ upozornila doktorka Ľubomíra Izáková, prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti.

„Samovražedné myšlienky nie sú zlyhaním ani príznakom duševnej choroby, môže sa to týkať každého z nás,“ zdôraznila. Pripomenula, že s problémom sa spája veľa mýtov.

"U ľudí, ktorí zvažujú samovraždu, môžeme dosť dlho pozorovať príznaky psychického napätia. Keď sa pre čin rozhodnú, napätie môže poklesnúť a prestávajú plánovať život – nahrádzajú to upratovaním, triedením vecí, krátkym kontaktovaním blízkych ľudí, s ktorými sa takto lúčia,“ dodala doktorka Izáková.

Psychiatrička Dagmar Breznoščáková upozornila, že samovraždy a samovražedné pokusy sú aj na Slovensku realitou a týkať sa môžu každého. „Bez rozdielu veku, pohlavia, sociálneho statusu či ochorenia, ktorým trpí,“ dodala.

Najväčším problémom podľa lekárov je, že väčšina spoločnosti sa tvári, akoby sa ich to netýkalo a návštevu odborníka pokladá za hanbu.

„Manažér stredného manažmentu sa ma pri kontrole spýtal, či mu na priepustku môžem dať pečiatku, kde bude uvedené len lekár, a nie moja špecializácia. Potvrdenie, že bol u psychiatra, do práce vraj priniesť nemôže. Kým v Spojených štátoch je trendové mať psychoterapeuta, u nás je to hanba,“ skonštatovala psychiatrička Mária Matisová z neziskovej organizácie No more stigma.

Samovraždy na Slovensku

  • v roku 2018 ukončilo život samovraždou 533 ľudí – o 27 viac ako predvlani
  • viac ako 600 prípadov dokonaných samovrážd v rokoch 2008 až 2010 a v roku 2013
  • dlhodobo prevažujú muži, najčastejšie vo veku 50 až 59 rokov
  • v roku 2001 až 2018 prevažovali samovraždy mužov (84,9 %) – v roku 2018 prvýkrát pokles pod 80 % (425 prípadov)
  • podiel samovrážd žien vzrástol na 20,3 % (108 prípadov)
  • žiaľ, 4 samovraždy spáchali aj deti do 14 rokov
  • pokus o samovraždu v roku 2018 – celkovo 773 ľudí – pokles o 68 oproti roku 2017

67 % tých, čo majú príznaky depresívnych porúch, sa nelieči

84 % tých, čo majú príznaky úzkostných porúch, sa nelieči

68 % tých, čo majú príznaky porúch spôsobených psychoakt. látkami sa nelieči

81 % tých, čo majú syndróm závislosti od alkoholu, sa nelieči

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #duševné zdravie #samovraždy