Ako zabojovať proti sezónnej depresii a jesennému blues

Aktuálne to počúvame od mnohých: Stále cítim smútok, neviem prečo. My vieme, prečo: Diagnóza jesenná depresia, nazývaná tiež jesenné blues, postihuje predovšetkým ženy.

04.11.2019 06:00
žena, choroba, depresia, bolesť Foto:
Tí, čo majú nedostatok železa, majú často nedostatok energie.
debata (6)

Cítia sa stále unavené, bez energie a smutné. Aby toho nebolo málo, pridruží sa k tomu zvýšená túžba po sladkostiach a sacharidoch. Podľa štatistiky trápi jesenná depresia asi každého tretieho človeka. Prvé príznaky sú viditeľné v dvadsiatich rokoch, s pribúdajúcim vekom silnejú.

Odkiaľ prichádza pohnutá nálada?

Keď sa vonku stmieva, telo vyplavuje menej sérotonínu, ktorý je zodpovedný za tvorbu hormónov šťastia. Ideme do práce, je tma, keď sa vraciame z práce, tiež je už tma… Vedci ale tiež predpokladajú, že pokles nálady je spôsobený vývojom. Telo by sa chcelo pripraviť na zimný spánok, s ktorým sa spája aj zvýšený apetít a potreba spánku. Ale keďže sa zimný spánok nedeje, reaguje depresívne.

Čo robiť?

Vitamíny, vitamíny, vitamíny
V dôsledku zníženého vystavenia pokožky slnečnému žiareniu sa v tele vytvára menej vitamínu D, ktorý tiež chráni pred depresiou. Chýbajúci vitamín musíme teraz prijímať prostredníctvom stravy. Nachádza sa najmä v rybách.

Ľubovník bodkovaný
Bylinka ľubovník bodkovaný sa považuje za posilňovač „zvyškového svetla“, a pomáha kompenzovať nedostatok svetla a optimálne využívať aj malé množstvá svetla. Pite každé ráno a večer šálku tohto čaju, a to aspoň šesť týždňov.

Vstávajte skôr
Tí, čo neskoro vstávajú, spotrebujú krátko pred vstávaním veľa vzácneho sérotonínu. Tí, čo vstávajú skoro, sú psychicky stabilnejší.

Doprajte si čokoládu
Kúsok čokolády si dopriať môžete, je o nej známe, že obšťastňuje a telo vďaka nej môže kompenzovať nedostatok sérotonínu.

Pohyb
Vyjdite na čerstvý vzduch, nech je vonku akékoľvek počasie, vietor, alebo dážď. Dokonca už krátka prechádzka zlepšuje náladu.

Nedostatok železa
Dva poháre rozmarínového čaju každé ráno pomôžu stimulovať krvný obeh. Tí, čo majú nedostatok železa, majú často nedostatok energie. Hlavným zdrojom železa je chudé červené mäso a vajcia. Polievková lyžica ľanového, konopného alebo repkového oleja zlepšuje zdravie.

Vône
Spoľahnite sa na účinnosť vonných látok ako je bergamot alebo jasmínový olej. Nakvapkajte pár kvapiek do arómalampy a hneď sa vám zlepší nálada. Spomínané vône spôsobujú v mozgu spomienky na leto.

Urobte si radosť
Výlet do lesa, káva v obľúbenej kaviarni alebo wellness pobyt vyvolajú pekné momenty aj v šedom období.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #sérotonín #únava #vitamín D #svetlo #sezónna depresia