Pijete príliš málo? Riskujete príliš veľa

Aspoň dva litre vody denne - tak znie odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie WHO. A je to správne, pretože dehydratácia má negatívny dopad na naše telo.

06.11.2019 06:00
Pitný režim, životný štýl, zdravá strava, zdravie Foto:
Aj pleť profituje z toho, keď pijeme dostatok tekutín.
debata (2)

Skutočne sa oplatí behať každú polhodinu na toaletu? Odpoveď znie jednoznačne áno. Pretože keď pijeme príliš málo, veľa riskujeme.

Závažné zdravotné problémy

Čím viac vody pijeme, tým je menej pravdepodobné, že ochorieme na rakovinu močového mechúra či hrubého čreva. Podľa amerického úradu zdravotníctva sa tiež významne znižuje riziko obličkových kameňov a srdcového infarktu.

Zlý metabolizmus

V niekoľkých nezávislých štúdiách sa preukázalo, že ak pijeme dostatočné množstvo tekutín, počet spálených kalórií v pokoji sa významne zvyšuje.

Zlá nálada

Pre tento výskum vedci požiadali rôzne ženské a mužské tímy o 60-minútové cvičenie. Niektoré testovacie skupiny dostali pred tréningovou jednotkou príliš málo, iné dostatočne veľa tekutín. Hoci šport stimuluje hormóny šťastia, dehydrované tímy sa po športovom výkone cítili unavené, zmätené, nahnevané až depresívne.

Znížená koncentrácia

V roku 2011 skúmal výskumný tím na londýnskom inštitúte pre psychiatriu účinky dehydratácie na výkon myslenia adolescentov. Pre tento účel rozdelili dobrovoľníkov do dvoch skupín. Prvá testovacia skupina pila dostatok tekutín, druhá príliš málo. V prvej skupine dokázali účastníci vyriešiť problém relatívne rýchlo, sústredili sa primerane, avšak druhá experimentálna skupina musela nielen aktivovať viac oblastí mozgu, ale bolo pre ňu oveľa ťažšie udržať pozornosť.

Rýchlejšie starnutie pokožky

Aj pleť profituje z toho, keď pijeme dostatok tekutín. Voda totiž vyhladzuje pokožku, vypĺňa jemné línie a vrásky a oživuje matnú, „zvädnutú“ pleť.

Viac kalórií

Aj toto je vedecky podložené. V sérii testov, ktoré uskutočnil americký inštitút pre zdravie a výskum, vedci zistili, že ľudia, ktorí pili dva poháre vody pred jedlom, automaticky prijímali o 75 až 90 kalórií menej ako tí, ktorí nepili nič.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #dehydratácia #koncentrácia #hormóny šťastia