Piť kávu bezprostredne po prebudení? Nie je to dobrý nápad

Ani vám sa ráno zvyčajne nepodarí prebudiť? Predovšetkým v zime je vymotať sa z postele ťažšie a automaticky siahneme po šálke kávy. Existuje však lepší čas, kedy káva v tmavom ročnom období účinne pomôže...

28.11.2019 06:00
káva, kofeín, pôžitok Foto:
Káva ráno znamená pre mnohých rýchly energetický kopanec.
debata

Mnohí ráno už akosi automaticky smerujeme hneď ku kávovaru. Káva totiž prebúdza, dodáva energiu, alebo len jednoducho býva súčasťou rannej rutiny. Káva bezprostredne po prebudení je pre väčšinu obyvateľstva priam nevyhnutná. Vôňa aromatického horúceho nápoja v nose, pár dúškov o čosi neskôr a už sme pripravení na nový náročný deň. V tmavom ročnom období je ideálnym prebúdzačom. Čítajte, ako naša „legálna droga“ účinkuje ešte lepšie.

Účinok kofeínu

Pri únave sa v nervových bunkách tvorí molekula adenozín. V centrálnom nervovom systéme zamedzuje uvoľňovaniu osviežujúcej látky. Alkaloid kofeín obsiahnutý v káve potláča tento uspávajúci účinok adenozínu. Prostredníctvom tlmenia molekuly pôsobia navyše prebúdzače dopamín a kyselina glutámová intenzívnejšie. To spôsobuje vyššiu srdcovú frekvenciu a stimuláciu nervov. Dá sa povedať, že kofeín je prevezme nadvládu nad adenozínom, preto sa cítime čulejšie.

Káva ráno je pre telo stres

Káva ráno znamená pre mnohých rýchly spoľahlivý a energetický kopanec. Avšak šálka kávy bezprostredne po prebudení pre nás nie je prospešná. Pretože namiesto dobrého štartu do dňa je stres jediné, čo nám dodáva káva medzi ôsmou a deviatou hodinou. Práve v tomto časovom rozpätí je totiž hladina kortizolu najvyššia. Ide o stresový hormón, ktorý stimuluje metabolizmus. Ak ho navyše prikŕmime kofeínom, nedokáže to spracovať, takže šálka obľúbeného nápoja vyjde prakticky navnivoč.

Viac relaxu vďaka káve

Lepšie je po prebudení dve až tri hodiny vyčkať, potom sa kvality prebúdzača naplno rozvinú. Večne „ospalé hlavy“ radi označujú svoju kávu ako takzvaný vitamín šťastia „K“. Zázračný elixír pre unavených, ktorý je zároveň aromatickou požívatinou. Samotná vôňa zvyčajne už stačí na to, aby bolo ráno znesiteľnejšie. Kofeín tiež zvyšuje koncentráciu dopamínu. S teplým nápojom si tiež spájame pocit tepla a pohody, káva zmierňuje vnútorné napätie a vyvoláva príjemný pocit okamihu s blízkymi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #únava #kofeín #stres #káva #zima #adenozín