Narušený spánok? Budíte sa každú noc v rovnakom čase?

Zobudíte sa uprostred noci, všade tma, načiahnete sa po mobile, ktorý sa povaľuje v posteli a na displeji svieti čas 03:03. Presne ako včera, predvčerom... Aký je to horor?

14.01.2020 06:00
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Čas nesledujte...
debata

Na vine sú stres a starosti

Podľa jednej štúdie Philips Healthcare sa zobúdza cca. 67 percent všetkých dospelých na celom svete aspoň raz za noc. Väčšinou znova bez problémov zaspia. Ak sa však fázy prebudenia predlžujú, môžeme sa cez deň cítiť unavení a vyčerpaní.

Mark Aloia z Philips Healthcare sa domnieva, že pravidelné prebúdzanie súvisí so stresom. „Často zaspávame so starosťami a tie spracúvame v určitých fázach nášho spánku,“ vysvetlil Aloia pre HuffPost. „Často sa pritom zobúdzame, pretože naše myšlienky a pocity nedokážeme úplne spracovať.“ Keďže fáza, v ktorej spracúvame zážitky, nastáva približne v rovnakom čase po zaspaní, prebúdzame sa často v rovnaký čas."

Očakávanie nepriaznivých udalostí

Ďalším faktorom, ktorý spôsobuje, že spíme nepokojne alebo sa častejšie prebúdzame je, keď očakávame nepriaznivé udalosti, napríklad, že bábätko sa v noci zobudí a začne plakať. Už starosti, že sa v noci nevyspíme, nás „nútia“ menej spať a ľahšie sa prebúdzať.

Ak vás časté nočné prebúdzania už trápia, nie je to nevyhnutne dôvod na starosti. Na to, aby ste spali bez prerušenia, sa dá totiž zvyknúť. Je dôležité dostať sa do pravidelnej rutiny. Odborníci z Better Sleep Council odporúčajú 30 minút pred plánovaným časom zaspávania „mentálne vypnúť“ a vzdať sa všetkého, čo by vás mohlo príliš rozptyľovať a stimulovať váš mozog. Takže odložte bokom aj smartfón.

Teplota v miestnosti

Rozhodujúca je aj správna teplota miestnosti. Väčšina z nás spí lepšie, keď je v izbe trochu chladnejšie. Okrem toho by ste mali zaspávať a vstávať, a to aj cez víkendy, v rovnakom čase.

Čas nesledujte

Keď sa v noci pozeráte na čas, automaticky tiež vypočítavate, ako dlho ešte môžete spať – to tiež nie je dobré. Týmto spôsobom sa ešte viac stresujete a sťažujete zaspávanie. Žiariaci displej navyše naruší spánok. Najlepšie je vôbec nemať mobil a žiadne hodinky v blízkosti postele.

Do zaspávania sa nenúťte

Ďalší tip znie: Nenúťte sa do zaspávania. Ak po 20 minútach nezaspíte, vstaňte z postele a rozptýľte sa nejakou aktivitou. Urobte si čaj, siahnite po krížovke alebo si niečo vypočujte, začítajte sa do knihy… Keď svojmu problému nebudete venovať pozornosť, lepšie vypnete a v konečnom dôsledku aj rýchlejšie „zmiznete“ do krajiny snov…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #mozog #únava #stres #spánok #rutina #starosti