Ľudia, ktorí si radi zdriemnu, sú v práci produktívnejší

"Šlofík" poobede neznamená, že sme leniví! Práve naopak! Podľa jednej štúdie zvyšuje zdriemnutie produktivitu v práci.

11.03.2020 06:00
žena, únava, Foto:
"Šlofík" poobede neznamená, že sme leniví!
debata

V detstve nás po obede nútili spať, mnohí sme tento poobedňajší spánok doslova nenávideli. V puberte už začal byť atraktívnejší. Ale uložiť sa do postele po obede v dospelosti, to robia asi len starí ľudia a „zápecníci“. Alebo?

Pozitívny vplyv

Vôbec nie! Podľa jednej americkej štúdie, ktorej sa zúčastnilo viac ako 2000 dospelých osôb, má pravidelné zdriemnutie pozitívny vplyv na náš každodenný život. A neznamená to len rýchle zotavenie, ktoré sa po spánku prirodzene vyskytuje. Viackrát ukázalo porovnanie tých, ktorí si radi zdriemnu a tých, čo si spánok po obede nikdy nedoprajú. Tí prví sú produktívnejší a majú lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Pokojne si zdriemnite

Existujú dva dôvody, prečo sa mnohí ľudia vyhýbajú zdriemnutiu, aj keď to naozaj potrebujú. V prvom rade sa boja, ze sa prebudia ešte unavenejší. Po druhé, obávajú sa, že v noci nezažmúria oko, ak si pospia aj cez deň. Oba strachy síce znejú logicky, ale existuje aj „správny spôsob“ zdriemnutia.

Krátko a sviežo

Tajomstvo znie: Krátko a sviežo. Dobrý a relaxačný šlofík trvá od 15 do 30 minút. Verte, že také zdriemnutie je ako tlačidlo na resetovanie mozgu. Určite však nespite dlhšie, ako tridsať minút, pretože potom hrozí, že sa prebudíte zmätení…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #únava #zotavenie #zdriemnutie #zmätok #poobede