Ako zvládnuť stres a negatívne myšlienky v karanténe

Dôraz je kladený na bezpečnosť, akceptovanie pocitov, pozitívne myslenie a smiech - to sú najdôležitejšie opatrenia na zvládanie stresu počas karantény.

18.03.2020 00:20
práca z domu, home office Foto:
Mali by ste vstávať v určitom čase, najskôr sa pustiť do úloh, potom si "naordinovať" voľný čas...
debata

Ľudia, ktorí sú momentálne v karanténe alebo čakajú na výsledky testov, by mali podľa psychológov naďalej aktívne pracovať na znižovaní stresu. Psychologička Pia Andreatta v rozhovore pre rakúsku tlačovú agentúru APA uviedla, že opatrenia na zvládanie stresu môžu normalizovať rýchlo sa meniace emočné stavy.

Pobyt v karanténe je dôležitým príspevkom v boji proti pandémii. Rakúski odborníci Pia Andreatta z Inštitútu psychosociálneho intervenčného a komunikačného výskumu na univerzite v Innsbrucku, Barbara Juen z Psychologického ústavu na univerzite v Innsbrucku a Karin Unterluggauer, odborníčka na psychosociálnu starostlivosť z Červeného kríža poradili, čo by sme počas tejto doby by mali robiť:

Vytvoriť si bezpečnosť

Pravidelne sa informujte o aktuálnych faktoch z oficiálnych zdrojov, aby ste neboli so svojimi myšlienkami osamelí. Tým by ste mali vytvoriť bezpečnosť v situácii, kde sú strachy a obavy „úplne normálne a pochopiteľné“.

Akceptovať pocity

Podľa psychológov sú rýchlo meniace emócie v krízových situáciách bežné. „Okrem bezmocnosti, strachu až po hnev, zlosť alebo pocity nezmyselnosti a prázdnoty sa môže objaviť aj veľa iných emócií a rýchlo sa meniť.“ V takýchto emocionálnych časoch by ste nemali robiť žiadne vážne rozhodnutia.

Stanoviť si ciele

Tie vám vrátia pocit kontroly. „Ciele musia byť realistické a primerané okolnostiam, napríklad písať si denník, učiť sa nové zručnosti, cudzí jazyk, upratovať, vybavovať pracovné záležitosti, veci, ktoré sme odkladali na neskôr,“ zhodujú sa odborníci.

Hovoriť o tom

Hovorte s priateľmi a príbuznými o svojich starostiach, aj to pomôže v krízových situáciách.

Ostať v kontakte

Prostredníctvom telefónu, chatu, videohovoru sa naďalej pravidelne starajte o svoje sociálne kontakty. „Nedovoľte, aby téma koronavírusu ovládla celý váš hovor,“ radia odborníci. Je dôležité venovať pozornosť aj druhej osobe, aby ste zistili, či ju téma koronavírusu príliš stresuje.

Hľadať rozptýlenie

Čítajte, radia odborníci.

Smiať sa

„Humor je povolený.“ Môže byť mocným liekom na beznádej, úsmev a smiech často prinášajú úľavu.

Ostať aktívni

Môžete robiť veci, na ktoré ste predtým nemali čas a vykonávať rôzne činnosti, ako sú ručné práce, maľovanie, varenie, pečenie, pozrite si dobrý film, hrajte na klavíri, pracujte v záhrade…

Cvičiť

„Nezabudnite ani na fyzickú aktivitu. Cvičenie pomáha znižovať stres a napätie,“ radia odborníci.

Vytvoriť si každodenný rytmus

Pokúste sa v tejto výnimočnej situácii vytvoriť si rutinu. Vstávajte v určitom čase, najskôr sa pusťte do úloh, potom si „naordinujte“ voľný čas, pravidelne jedzte a v rovnakom čase choďte spať. Toto je obzvlášť dôležité pre deti.

Aktivovať zdroje

Hľadajte veci, ktoré vám dodajú odvahu, premýšľajte napríklad o vetách, ktoré upokoja vás a vašu rodinu a poskytnú vám bezpečnosť, napríklad: „Spolu to zvládneme.“ Nezabúdajte pritom na svoje silné stránky. V krízových situáciách by ste nemali venovať pozornosť obavám a zaoberať sa tým, čo nefunguje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #pozitívne myslenie #stres #smiech #koronavírus #karanténa