Ako nám počas "korona dní" môže pomôcť arómaterapia?

"Kvalitnými esenciálnymi olejmi možno poskytnúť emocionálnu terapiu, pomôcť riešiť únavu, vyčerpanie, v týchto náročných dňoch aj depresie, letargiu, podráždenosť, zlepšiť si spánok," vysvetľuje arómaterapeutka Martina Valníčková.

03.04.2020 00:10
aromaterapia, éterický olej Foto:
Arómaterapia môže byť nenásilným spôsobom, ako v týchto dňoch bojovať proti depresii, letargii a podráždenosti.
debata (1)

„Dôležité je, aby išlo o kvalitné esenciálne oleje, čiže výťažky z rastlín, ktoré nielenže nesmú byť syntetické, čo rastlinu ani nevideli, ale mali by byť aj získané šetrným spôsobom. Olej získaný z rastliny s pomocou chemického rozpúšťadla úplne logicky neúčinkuje, alebo účinkuje omnoho menej. Navyše rozhodne taký nebude vhodný na vnútorné použitie.“

Veľmi dobrým olejom na zvýšenie bdelosti je mätový esenciálny olej. Stačí si kvapnúť jednu kvapku do dlane, pošúchať, vytvoriť si z dlaní akýsi stan a vdychovať. Pridať možno aj pomarančový olej. Podporuje pocity šťastia a pohody, hovorí sa mu aj „šťastie vo fľaštičke“.

Mätový olej posilní zmysly a zvyšuje koncentráciu. Kvapku-dve si možno naniesť aj na spánky, alebo olej rozmiešať s kokosovým olejom vo fľaštičke s guličkou a nanášať na hrudník, zápästia či zátylok vždy, keď sa človek potrebuje naštartovať a sústrediť. Pomarančový olej je vhodný aj do difuzéra na začiatku dňa a zaujímavým nápadom je kvapnúť si ho na zem pred sprchovaním v sprchovom kúte.

Energizuje aj kvalitný rozmarínový éterický olej, ktorý možno používať aj vnútorne, ak je človek v nervovom vypätí. Najmä vnútorné užívanie je však dobré konzultovať so skúseným arómaterapeutom. Cédrový esenciálny olej zvyšuje pocit vitálnosti a je skvelým spôsobom, ako si zvýšiť energiu pred cvičením. Znižuje pocity stresu a úzkosti. Nanáša sa na oblasť obličiek, alebo na hrudník pred cvičením jednu-dve kvapky.

Kráľ olejov – kadidlový – podporuje koncentráciu, ale zároveň aj relax. Pomáha odstraňovať negatívne pocity a mysli dodáva pokoj. Kňazi vedia, prečo ho používajú vo svätostánkoch. Možno si ho kvapnúť do dlaní spoločne s mätovým či pomarančovým – a vdychovať. Jedna kvapka ráno na jazyk slúži na podporu jasnej mysle.

Grapefruitový esenciálny olej prináša vďaka svojej hlavnej zložke – limonénu – pocit jasnosti a pomáha zlepšovať náladu. Pri napätí stačí niekoľko kvapiek na šiju a ramená (nie však v lete na priamom slnku), vhodný je aj do difuzéra, keď okrem iného prečistí vzduch od patogénov. Na dobrý spánok je výborný levanduľový olej. „Ideálne je urobiť si perinový stan, ako ja hovorím,“ vysvetľuje Martina Valníčková. "Naneste si olej na hrudník a teplo tela prikrytého perinou bude olej pomôže olej vyparovať a vy ho budete nielen vstrebávať cez kožu, ale aj inhalovať. Ylang-ylang je veľmi dobrý olej proti preťaženiu. Mimochodom, je to aj známy afrodiziakálny olej a súčasť rôznych tantrických zmesí.

Existujú aj zmesi olejov, kde sú už oleje namiešané tak, aby synergicky pôsobili s istým cieľom. Je to napríklad upokojujúca zmes olejov Serenity, ktorá obsahuje 6 rôznych olejov určená na masážne a aromaterapeutické použitie. Alebo Balance s teplou, drevitou vôňou, ktorý si možno naniesť na chodidlá, ak má človek pred sebou dlhý deň. Pri úzkosti je vhodný na zápästia alebo zátylok.

Domáci antibakteriálny gél na dezinfekciu rúk v „koronaobdobí“

Potrebujeme:

  • koncentrovaný alkohol (viac ako 50 % alkohol alebo alpa, prípadne čistá vodka)
  • esenciálne oleje: tea tree a levanduľový olej (prípadne iné kombinácie v texte postupu)
  • aloe vera gél (slúži na hydratáciu rúk, ale nie je nevyhnutný)
  • dávkovač s pumpičkou alebo uzatvárateľnú plastovú fľaštičku

Postup:

Fľaštičku alebo dávkovač si naplníme do jednej tretiny alkoholom a pridáme 15–25 kvapiek z oboch esenciálnych olejov. Zvyšok nádobky doplníme aloe vera gélom. Dôkladne pretrepeme a môžeme používať. Alkohol hubí choroboplodné zárodky a esenciálne oleje pôsobia dezinfekčne a antisepticky. Aloe vera sa zas postará o hydratáciu pokožky. Z esenciálnych lejov možno podľa Martiny Valníčkovej použiť aj iné kombinácie: čajovník s pepermintom, eukalyptus s citrónom, bergamot s klinčekom, zázvor s citróno, lemongrass s rozmarínom. Týmto „dezinfekčným sprejom“ možno nastriekať aj odev. Ruky sa pri častej dezinfekcii vysušujú, pravidelne ich krémujte, v tomto má antiseptické účinky červená Indulona (tzv. Indulona ochranná).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #stres #aromaterapia #koronavírus