Máte problémy so spánkom? Skúste japonskú techniku dýchania

Život v karanténe má u mnohých negatívny vplyv na psychiku a tým pádom aj na spánkový rytmus. Avšak s touto japonskou technikou dýchania by ste mali zaspať veľmi ľahko.

15.04.2020 06:00
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Foto:
Už človek, ktorému sa raz v živote nepodarilo zaspať, vie, aké ťažké je nútiť sa do toho.
debata

Život v izolácii si pýta svoju daň. Striktne dodržiavame opatrenia a viacmenej sme si zvykli na nový život. Cez deň nemáme čas na premýšľanie, ale keď sa večer uložíme do postele a sme pripravení nechať za sebou ďalší deň, vrátia sa. Otázky, úvahy a predovšetkým obavy.

Niekedy vo forme celkom konkrétnych myšlienok, inokedy „len“ ako mimoriadne nepríjemný pocit. Oba prípady nás „chránia“ pred zaslúženým spánkom. Už človek, ktorému sa raz v živote nepodarilo zaspať, vie, aké ťažké je do spánku prinútiť sa. V podstate sa to ani nedá. Pretože čím viac sa o to pokúšate, tým ste čulejší.

Skúste techniku dýchania. Volá sa „Moon Breathing“ a pochádza z jogového učenia. Ide o upokojenie tela a mysle pomocou dýchania. Táto technika sa stala známou vďaka japonskému spôsobu myslenia „Kaizen“ (po japonsky zlepšenie). Podľa nej sa má zlepšenie dosiahnuť malými, ale trvalými zmenami.

Ako funguje Moon Breathing:

Ležte pokojne na chrbte, uvoľnite ramená. Pred nádychom stlačte pravú nosovú dierku tak, aby ste sa nadýchli iba ľavou. Potom pridržte ľavú nosovú dierku a vydýchnite cez pravú. Cvičte asi päť minút. Myseľ by sa mala upokojiť a unaviť. Ľavá strana je úzko spojená s parasympatickým nervovým systémom, a to spôsobuje stres a zníženie krvného tlaku. Preto je dôležité nadychovať sa vždy cez ľavú nosovú dierku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #obavy #myseľ #nosová dierka #spánkový rytmus #karanténa