Keď šport vyvoláva strach: 5 tipov, ako trénovať bez stresu

Máte nedostatok pohybu? Jednoduchá pomoc. Začnite športovať! Sú však ľudia, pre ktorých šport znamená stres navyše. Tu je päť tipov, ako proti nemu zabojovať.

20.04.2020 06:00
joga, dýchanie Foto:
Na úvod si môžete dať hoci aj posledných dvadsať minút z jemnej jogy, hlavné je, že si zvykáte na pravidelnosť.
debata

Znie to trochu absurdne, ale šport skutočne môže spôsobovať stres. Paradoxne, pretože telesný pohyb má spôsobovať pravý opak a preto sa popri vhodnej terapii odporúča aj ľuďom s úzkostnými poruchami a depresiou. Treba zdôrazniť, že bez pohybu je ťažké viesť zdravý život.

Existujú fyzické a psychické zábrany, ktoré niektorým jedincom bránia v tréningu. Zjednodušene povedané, akoby im na ramene sedel „malý diabol“, ktorý im našepkával zlé veci. „Nedokážeš to… Nevieš to… Zlyháš… Si príliš tučný, už to nemusíš skúšať…“ Alebo dokonca im tento hlások našepkáva, aby radšej premýšľali o svojej priateľke, ktorá je vo všetkom oveľa lepšia. „Nikdy nebudeš taký, ako ostatní.“ Každopádne, je dosť vyčerpávajúce, kým si telo zvykne na pravidelné cvičenie. Podľa špecialistu na športovú medicínu, Nemca Holgera Gabriela môže trvať týždne, mesiace, ak nie dokonca roky, kým si telo zvykne na fyzickú záťaž. A teraz sa stretávajú dva faktory – fyzická námaha a diabol – v čase koronakrízy to nie je dobrá kombinácia! Pretože teraz by sme sa mali kvôli neustálemu vysedávaniu na cvičenie ešte viac spoliehať.

5 tipov na tréning bez stresu:

Začnite pomaly
Myslite na slová športového lekára: Vaše telo potrebuje čas. Nemusí to byť hneď príliš namáhavé. Na úvod si môžete dať hoci aj posledných dvadsať minút z jemnej jogy, hlavné je, že si zvykáte na pravidelnosť a váš mozog sa učí, aby už šport nespájal s ničím negatívnym.

Zvoľte si správny šport
To, že niekto so svalnatým telom dokáže 50 klikov ako nič, ešte neznamená, že to musíte hneď dokázať aj vy. Ak vás dokonca veľké úsilie robí nešťastným, začnite radšej s jogou alebo pilatesom.

Majte pri sebe vodu a ľad
Nezabúdajte na hydratáciu! Mala by to byť vaša mantra, o to viac, ak robíte namáhavé cviky, pri ktorých sa potíte. Keď vaše telo cíti, že je oň dobre postarané, pozitívne to ovplyvní váš vnútorný pokoj. Ak už máte skúsenosť s pocitmi paniky, pripravte si kocky ľadu. Ak bude váš strach narastať, okamžite prerušte tréning a vložte si do úst kocku ľadu. Vďaka chladu sa parasympatický nervový systém rýchlejšie upokojí.

Vytvorte si príjemné prostredie
Niekomu pomáhajú vonné sviečky, inému obľúbená hudba alebo otvorené okno. Vytvorte si takú atmosféru, aby ste sa cítili čo najpríjemnejšie.

Buďte k sebe priateľskí
Ak strach znova získa hlavné slovo a už jednoducho nebudete schopní pokračovať v tréningu, urobte všetko preto, aby ste sa znova upokojili. Áno, znamená to aj to, že tréning prerušíte. Nemá zmysel nútiť sa a robiť niečo, čo vám momentálne nerobí dobre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #depresia #tréning #panika #stres #koronavírus