Je pre nás zlozvyk pukanie prstov nezdravý?

Pukanie prstov je podobné ako obhrýzanie nechtov. Za oboma zlozvykmi sa skrýva nuda, stres, nervozita a psychická nevyrovnanosť.

22.04.2020 06:00
ruky, dlane Foto:
Ak vám praskanie prstov spôsobuje bolesť, môže to znamenať vážne ochorenie kĺbov.
debata

Mizofónia – týmto slovom sa označuje, keď ľudia určité zvuky jednoducho neznesú. Pri niektorých ľuďoch by ste si nemohli poškriabať stehno, keď máte na sebe džínsy, pri iných radšej nepoťahovať nosom, inak by mohli vyvolať scénu, ďalší zas nestrpia, keď si niekto v ich prítomnosti puká prsty.

„Tak či tak je to nezdravé,“ znel by možno argument. Takže stláčať prsty dovtedy, kým nebudeme počuť puknutie, by pre nás malo byť nezdravé? Pre rakúsky časopis Woman sa k tomu vyjadril športový lekár a vedúci oddelenia pre environmentálnu medicínu z Viedne, doktor Piero Lercher.

Je pukanie prstov škodlivé?

Mnohí to robia zo zvyku a spokojní sú až vtedy, keď sú všetky prsty „popukané“. Je to zdraviu škodlivé? „Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať, či áno alebo nie. Pukanie prstov nie je fyziologickým procesom,“ tvrdí Dr. Lercher.

Ide skôr o tzv. tik, prípadne psychologickú abnormalitu, pretože stlačenie kĺbov a vznik praskania vyvoláva úľavu. „V extrémnych prípadoch to môže viesť k preťaženiu a uvoľneniu kĺbových štruktúr. Aj keď to nie je primárne nezdravé, môže to viesť k osteoartritíde v dôsledku faktorov ako sú metabolické choroby alebo nesprávne či nadmerné namáhanie kĺbov prstov.“

Ak vám praskanie prstov spôsobuje bolesť, môže to znamenať vážne ochorenie kĺbov a radšej by ste mali vyhľadať lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #nervozita #zlozvyk #úľava #pukanie prstov #osteoartritída