Zmena spánkového rytmu si vyžaduje čas a trpezlivosť

Ak aj vy patríte k tým, ktorí sa z postele prehupnú do home officu, s veľkou pravdepodobnosťou spíte dlhšie ako pred korona krízou. Pre všetkých, ktorí chcú svoj spánkový rytmus vrátiť do pôvodných koľají, tu je päť tipov.

30.04.2020 06:00
hodiny, budík, spánok Foto:
Ak s prebúdzaním nemáte problém, ale potom ešte radi pozeráte do mobilu, môžete si budík nastaviť o polhodinu skôr.
debata

Podľa odborníkov je práve teraz obzvlášť dôležité kvalitne a veľa spať. Mnohí z nás totiž zažívame v izolácii permanentnú únavu. Je to obzvlášť frustrujúce, pretože nerobíme viac, ako pred krízou (ak nerátame rodičov, ktorí sú 24 hodín denne doma so svojimi deťmi).

Je tu však aj pozitívny aspekt, ktorý si budete v domácej kancelárii obzvlášť užívať. Je to cesta do práce a z práce a prípravy, raňajky… Toto všetko odpadáva. Z postele do kancelárie to máte zopár krokov. Práve pre túto vymoženosť mnohí spávame dlhšie. Keďže nemôžeme zmeniť svoj spánkový rytmus z jedného dňa na druhý, je vhodné si zvykať pomaly.

Nastavte si rannú rutinu

Čo má ranná rutina spoločného s predčasným odchodom do postele? Veľa! Napríklad aj čas, kedy chcete vstávať. Pokúste sa ho držať a cez víkend ho predĺžiť maximálne o dve hodiny. Ak s prebúdzaním nemáte problém, ale potom ešte radi pozeráte do mobilu, môžete si budík nastaviť o polhodinu skôr.

Naplánujte si denné aktivity

V závislosti od toho, koľko kofeínu bežne konzumujete, rýchlejšie alebo pomalšie sa stimulujúca látka odbúrava. Znamená to, že ľudia, ktorí pijú 1–2 šálky denne, by mali svoju konzumáciu obmedziť na doobedie, kým tí, čo si doprajú kofeínu viac, môžu jednu šálku pretlačiť aj na poobedie. Avšak nezabúdajte, že poslednú šálku by ste mali vypiť najneskôr päť hodín pred spánkom.

Športujte doobeda

Podľa vedcov môže trvať aj niekoľko hodín, kým sa po tréningu obnoví hladina hormónov. A keďže je veľa tých, ktoré dodávajú energiu a prebúdzajú, určite by ste nemali športovať tesne pred spaním. Najmä vo fáze prechodu do bežných koľají uprednostnite šport v ranných, resp. doobedňajších hodinách.

Pomaly k cieľu

Vaše telo a psychika si na (veľkú) zmenu musia zvyknúť, a to si vyžaduje čas. Preto je vhodné približovať sa k cieľu pomaly. Prvý deň choďte spať o 15 minút skôr, ďalší už o polhodinu, a pokračujte v tomto tempe.

Odstráňte rozptyľovače

Keď už ležíte v posteli, nepozerajte do mobilu. Svetlo môže mať negatívny vplyv na zaspávanie a tiež rozptyľuje. Kto chce skutočne zmeniť rytmus, musí byť na seba prísny. Siahnite radšej po časopise, knihe alebo počúvajte hudbu. Pokúste sa vypnúť a unaviť sa.

Trpezlivosť ruže prináša

Skúsili ste už niekedy viac športovať? Potom viete, že nejaký čas trvá, kým si zvyknete na novú rutinu. Prečo by to malo byť so spánkovým rytmom iné? A áno, je frustrujúce ležať v posteli a nezaspať, keď po tom tak túžime… Nevnímajte to však ako zlyhanie. Buďte nad vecou a sledujte svoj cieľ, ku ktorému sa pomaly ale isto približujete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #rutina #frustrácia #spánkový rytmus #home office